Livsviktigt! - boken med råd och recept för ett långt och friskt liv baserade på vetenskaplig grund av livsstilsprofessorn Mai-Lis Hellénius.
Boken är kanske lite för mycket uppbyggd på forskning och statistik för min smak men den får en absolut att tänka till kring sin livsstil, hur man lever och hur man med små medel kan göra en förändring.
Och så innehåller den en hel del recept också :) som bygger på att man utgår från "det gröna" och sedan lägger till lite fisk, kyckling eller kött. Man behöver alltså inte bli vegetarian bara för att man vill äta mer av bönor, grönsaker, frukt och bär.
Det ena behöver inte helt utesluta det andra.
Böngryta
8-10 portioner
1 röd lök, hackad
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
2 selleristjälkar, hackade
3 paprikor i olika färger, i bitar
1 stort knippe bladpersilja, hackad
Olivolja till stekning
3 msk tomatpuré
ca 400 g konserverade körsbärstomater
ca 400 g konserverade blandade bönor,sköljda
1 msk torkad oregano
0,5 tsk salt
Svartpeppar
Tillbehör
(om man vill)
Köttbullar
Kyckling
Fläskfilé
Kryddig korv
Ris
Gryn
Bröd
Gör så här
Fräs alla grönsaker i en skvätt olivolja i omgångar
och lägg över i en stor gryta
Rör i tomatpurén och låt fräsa med i grytan någon minut
Häll i tomaterna och tryck sönder dem lite med en slev eller potatisstöt
Häll i de väl sköljda bönorna
Tillsätt oregano, salt och peppar
Låt sjuda på svag värme utan lock i ca 5 minuter
Toppa med persilja eller färsk oregano och servera med ditt val av tillbehör
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar