lördag 13 maj 2017

Lax- och linsbiffar, sparris- och avokadosallad med rostade pumpakärnor och en mangosalsa




Vackert väder idag och man får vårkänslor :)
Tyvärr har det varit mer än lovligt kallt i veckan och det är många skördar som är hotade. Bland annat sparrisen, denna vårprimör. Vi täckte våra, så jag hoppas de klarar sig. Sparrisen i den här rätten kommer dock från varmare breddgrader. Receptet är Sara BegnersReceptet på lax- och linsbiffar är från hälsoprofilen Olga Rönnbergs kokbok Olgas mat, riktiga proteinbomber. 
Recepten har dock vissa justeringar här.

Lax- och linsbiffar
6-8 portioner

600 g laxfilé
4 ägg
2 dl kokta röda linser, ca 1 dl okokta
ca 1 tsk salt
Svartpeppar
Smör

Gör så här
Skär laxen i mindre bitar och mixa till en jämn smet
Blanda ner äggen och linserna
Salta och peppra
Klicka ut röran till små biffar och stek i smör, ca 2 minuter på varje sida


 Sparris- och avokadosallad med rostade pumpakärnor
4 portioner

0,5 dl pumpakärnor, rostade
1 knippe grön sparris
2 msk smör
ca 0,5 tsk salt
5, g salladsmix
1 avokado, tärnad
150 g cocktailtomater, halverade

Vinägrett
0,25 dl olivolja
1 msk balsamvinäger
0,5 msk flytande honung
0,5 vitlöksklyfta, finriven
0,5 tsl flingsalt
0,25 tsk svartpeppar

Gör så här
Ansa  och skär sparrisen i sneda bitar
Smält smöret i en stekpanna och stek sparrisen hastigt
Salta
Blanda alla ingredienser till vinägretten
Fördela sallad, avokado, tomat och sparris på ett serveringsfat
Strö över pumpakärnorna och ringla över vinägretten


 Mangosalsa
4 portioner

1 rödlök
1 röd paprika
200 g frysta mangotärningar, tinade
2 msk pressad citron
2 msk hackad persilja
Salt
Svartpeppar

Gör så här
Hacka lök och paprika
Blanda dessa med mangotärningar, citronsaft och persilja
Salta och peppra


1 kommentar:

  1. Så bra att ni täckte sparrisen. Det är en favorit hos mig. Vi har små plantor. Men det har tagit några år för dem att ta sig. Så god salladen verkar med sparris i. Ha en härlig helg Kram Pernilla

    SvaraRadera