måndag 5 juni 2017

Zucchiniplättar med basilikaröra och paprikasallad och trädgårdsarbete i regnet


Det blev som sagt en hel del trädgårdsarbete i helgen. 
Fokus låg i första hand 
på att rensa gångar och städa kring dammen.
Den senaste tidens värme och regn har verkligen satt fart på växtligheten. 
En del har både hunnit börja blomma och blommat över.
På bilden ovan ser man två av våra tre nya klätterstativ. 
Det tredje är inte helt klart, så det var det också lite pyssel med i helgen. 
Vid de två som är klara är det malabarspenat planterat, en orientalisk bladgrönsak som används lika som spenat och mangold
Ska bli kul och se om de kommer trivas och börja klättra uppför stativen.


Vi hann även med en sväng till vår lokala plantskola där jag bland annat köpte med mig några fler sommarblommor till min lilla blomstertrapp i marmor.
En ny bild på det kommer inom kort, när vädret är bättre.
Det har mest regnat och varit mulet i helgen.
Ska visst hålla i sig hela veckan, men det bådar gott inför kommande helg, 
då ska vi nämligen på bröllop.
För efter regn kommer ju solsken...


När man arbetar i trädgården blir det lätt att man glömmer både tid och rum 
men rätt vad det är börjar det kurra i magen.
I lördags hade jag handlat hem ingredienser till zucchiniplättar med basilikaröra och paprikasallad som mannen och jag hjälptes åt med att laga till.
Receptet hittade jag hos Milla.
Påminde en del om raggmunk, så vill man inte ha rätten helt vegetarisk skulle jag kunna tänka mig att bacon skulle passa till.


Zucchiniplättar med basilikaröra och paprikasallad
4 portioner

Zucchiniplättar
2 ägg
0,5 dl majsstärkelse
0,5 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm cayennepeppar
2 stora potatisar
1 stor zucchini
3 msk smör

Gör så här
Skala potatisen
Riv potatisen och zucchinin grovt
Pressa ur lite vätska ur zucchinin
Vispa upp äggen i en bunke
Vispa ner majsstärkelsen och mjölken till en slät smet
Krydda med salt och cayennepeppar
Blanda ner potatis och zucchini i äggsmeten
Stek plättarna i smör i en stekpanna


Basilikaröra
0,5 kruka basilika
1 vitlöksklyfta
500 g keso
Salt och peppar

Gör så här
Strimla basilikan
Blanda basilikan och pressad vitlök med keson
Smaka av med salt och peppar


Paprikasallad
2 röda paprikor
1 förp haricots verts, 150 g
2,5 msk olivolja
0,5 msk rödvinsvinäger
(Strimlad rödlök efter smak)
Salt och peppar

Gör så här
Kärna ur och strimla paprikorna tunt
Koka bönorna mjuka i lättsaltat vatten
Blanda grönsakerna med olivolja och vinäger
Smaka av med salt och peppar


Säkert många av er som är lediga idag när det är klämdag, 
men jag ska iväg och jobba nu, i alla fall fram till lunch,
så ha en fin dag!

1 kommentar:

  1. Hej Birgitta,
    Vilken vacker trädgård du har :). Malaberspenaten kommer säkert att stormtrivas i de fina klätterstativen. Ha en riktigt bra dag!
    Mvh Tove

    SvaraRadera