onsdag 5 juli 2017

Ajvarbiffar med krämigt ris och rostade tomater

Biff är ju ett smidigt alternativ till köttbullar när man har bråttom med maten en vardag. Och vill man vara riktigt tidseffektiv så gör man en jättebiff med grönsaker i ugn, en slags form av köttfärslimpa. Recept på jättebiff hittar man HÄR.
Men här och nu är det en variant på dubbla biffar med ajvar relish som fyllning som jag tänkte dela med mig av, och till det ett krämigt ris blandat med purjolök.

Ajvarbiffar med krämigt ris och rostade tomater
8-16 biffar

500 g nötfärs
1 ägg
1 dl het ajvar relish
400 g cocktailtomater
3 dl ris, långkornigt
1 purjolök
2 dl lätt creme fraiche
Rapsolja
Salt
Svartpeppar

Gör så här
Halvera tomaterna och lägg dem med snittytan uppåt på en plåt med bakplåtspapper
Ringla över 0,5 msk rapsolja och strö över 0,5 tsk salt
Rosta mitt i ugnen i 250 grader i ca 20 minuter
Koka riset enligt anvisningen på förpackningen
Strimla purjolöken
Blanda ner purjon i riset när ca 5 minuter återstår av koktiden
Blanda färs, ägg, 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar
Dela färsen i 8 bitar och platta ut dem till runda biffar,
eller om du föredrar mindre biffar, gör då 16 platta biffar istället
Lägg en klick ajvar relish mitt på fyra-åtta av biffarna
Lägg på resterande biffar och tryck till runt kanterna
Stek dem i 1 msk olja på medelvärme ca 4 minuter på varje sida
Rör ner creme fraiche i risblandningen och 
krydda med 1,5 tsk salt och 2 krm svartpeppar
Servera rostade tomater och ris till de nystekta biffarna


1 kommentar:

  1. Pannbiff är så gott. Verkligen ett bra alternativ emot köttbullar. Ha en fin dag Kram Pernilla

    SvaraRadera