tisdag 1 augusti 2017

Svartvinbärssylt med vanilj

De svarta vinbären här hemma hos oss brukar ha en tendens att inte bli plockade. 
De är inget vidare att äta som de är och jag har ännu inte kommit på något bra användningsområde för dem (har inte ett enda recept här på bloggen med svarta vinbär) förrän nu. 
Svartvinbärssylt med vanilj visade sig vara en riktig hit, så nu ska det plockas mer svarta vinbär och frysas in. Blir fint att kunna plocka fram i vinter och koka sylt på.

                                                                                                Recept från Toves kök

Svartvinbärssylt med vanilj

1 kg svarta vinbär
1 citron, saften
1 vaniljstång
500 g syltsocker
500 g strösocker

Gör så här
Rensa och skölj bären
Lägg dem i en stor gryta
Tillsätt citronsaften
Dela vaniljstången
och skrapa ur fröna ur vaniljstången 
Blanda fröna med lite av sockret i receptet, så det inte hamnar i en enda klump
Ha i både fröna och stången i grytan
Låt det koka upp och sedan koka på medelvärme i ca 10-15 minuter
Rör om då och då så det inte bränner fast
Tillsätt syltsockret (som innehåller konserveringsmedeloch strösockret
Rör om så allt blir väl blandat
Låt koka rejält i ca 5-6 minuter
Ta av grytan från värmen och låt stå i ca 5 minuter
Skumma ytan och fiska upp vaniljstången 
Häll upp sylten på varma och väl rengjorda burkar
Fyll dem ända upp och skruva på locket ordentligt
Förvara sylten svalt


Recept på röd vinbärssylt hittar man HÄR

1 kommentar:

  1. Vad roligt att du har fått användning av dina svarta vinbär :) Jag tycker också att den här sylten är kanongod. Hon kan verkligen sina saker den där Leila :) Ha en bra dag!
    // Mvh Tove

    SvaraRadera