Våra persikoblommor stod pall för frosten i våras, till skillnad från många äpplen,
så i helgen lagades det ugnsbakade persikor till efterrätt. Ett recept av allas vår Ernst.
De ugnsbaka persikorna passar absolut att serveras precis som de är, ev att man kan dofta över lite kanel eller kardemumma, serverade med vaniljglass men den grymma såsen gjord på honung och vinet Ruffino Serelle Vin Santo, nr 8119, tog desserten till en helt annan nivå. En mer vuxen nivå, om man säger så :)
Ernsts ugnsbakade persikor
6 portioner
8-10 persikor, mogna
Sås
1 dl honung
2 dl vin santo
3 msk vatten
2 msk smör, osaltat
8 st stjärnanis
1 st vaniljstång
Gör så här
Persikorna kärnas ur och halveras eller klyftas
Persikorna bakas sedan i ugn i 200 grader tills de fått fin färg
Värm honung, vatten och stjärnanis i en kastrull
Låt sjuda en stund
Kärna ur vaniljstången och tillsätt både frön och stång i såsen
Ta av såsen från plattan och vispa ner vin och smör i klickar
Värm till slät sås
Ta slutligen bort vaniljstången
Servera persikorna i skålar och slå såsen över
Servera med vaniljglass
Så häftigt med ett persikoträd. Väldigt exotiskt, ha en fin dag Kram Pernilla
SvaraRaderaHeja Ernst! Och Vin Santo, ljuvligt<3!
SvaraRadera