Äppeltider men har ni liksom jag väldigt ont om äpplen på träden i år?
Tre! äpplen har jag plockat idag från våra två familjeträd.
Fler blev det inte i år :(
På dem tre gjorde jag en smaskig äppeldessert.
Fick till en perfekt balans mellan sött, salt, syrligt och crunch.
Äppeldessert i snapsglas
8 snapsglas
3 äpplen
1 vaniljstång
0,5 dl vatten
1 dl strösocker
Smulcrunch
1 dl vetemjöl
0,5 dl havregryn
0,75 dl strösocker
0,5 tsk salt
75 g smör
Topping
1,5 dl syrad grädde 30%
0,5 tsk vaniljsocker
Solroskärnor
Gör så här
Skala och tärna äpplena och lägg i en kastrull
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna ur vaniljstången
Blanda fröna med lite av sockret i receptet så det inte hamnar i en enda klump
Häll vaniljfröna och resten av strösockret i kastrullen
Tillsätt vatten och sjud i 10 minuter
Låt kallna
Nyp ihop ingredienserna till smulchrunchet
Lägg på en plåt med bakplåtspaper och baka i 175 grader mitt i ugnen i ca 10 minuter
Ta ut och blanda runt så det svalnar och du får ett smuligt crunch
Rosta solroskärnorna i en het stekpanna
Låt kallna
Vispa grädde och vaniljsocker
Varva äppelkompott och smulcrunch i snapsglas
Använd gärna sprits till kompotten för att undvika kladd på glasens kanter
Avsluta med grädde och solroskärnor
Avsluta med grädde och solroskärnor
Det blir så fint att göra desserten i glas😊 För ett tag sedan hade jag dille på att göra äppeldessert i glas. Det är så gott att varva tack för påminnelsen ska göra denna inom snar framtid.
SvaraRaderaHa det gott
Kram Milla
Gillar att göra efterrätterna i små portioner, som en efterrättsbuffé,
Raderaså man kan/orkar smaka på flera olika sorters efterrätter.
Visst är det gott med äppeldesserter! :)
Kram Birgitta
Ser jättegott ut - detta ska jag verkligen prova. I år har vi fått många äpplen lustigt nog, och förra året som var ett "äppelår", fick vi sammanlagt 16 äpplen medans grannarnas träd hade hur många som helst.
SvaraRaderaGratulerar till era äpplen!
RaderaFår väl räknas som hårdvaluta i år :)