tisdag 10 oktober 2017

Fisk hela veckan - fisk tillagad i ugn

Att få en perfekt tillagad fisk behöver inte alls vara svårt bara man tänker på att fisk har kort tillagningstid och att tillagningen även fortsätter efter att fisken tagits bort från värmen. För att kontrollera att fisken är färdiglagad är det bäst att använda en digital termometer. Stick in termometern i den tjockaste delen och avbryt tillagning när önskad temperatur uppnåtts.    
Torskrygg kan med fördel stekas hastigt en blandning av smör och olja för att få en vacker gyllenbrun färg och sedan tillagas klart i ugn på ca 125°C. 
Torsken är klar när termometern visar ca 56°.



 Torskrygg i ugn med pepparrotsmos
4 portioner

ca 600 g torskrygg
Salt
Svartpeppar

Pepparrotsmos
1 kg mjölig potatis
1,5 -2 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
50-75 g smör
1-2 tsk salt (smaka av)
2 krm vitpeppar
1 dl riven pepparrot

Citronsås
100 g smör
1,5 dl creme fraiche, 34%
1,5 dl vispgrädde
1 msk gräslök, finhackad
Saft från en halv pressad citron
0,5 krm cayennepeppar
Salt efter smak

Till servering
Suger snaps
Cocktailtomater

Gör så här
Skala potatisen och koka den mjuk
Värm upp grädde, mjölk och smör i en kastrull till ljummet
Pressa potatisen genom en potatispress och tillsätt lite i taget av grädd- och smörblandningen till önskad konsistens
Smaka av med salt, vitpeppar och pepparrot
Lägg torskbitarna i en ugnsfast form
Salta och peppra
Sätt i en termometer
Ställ in i ugn i 175 grader i ca 8-15 minuter, 
tills innertemperaturen är ca 56 grader
Bryn smöret till såsen tills det får en gyllene färg
Värm upp grädde och creme fraiche och blanda med smöret
Tillsätt gräslök, pressad citron och cayennepeppar
Smaka av med salt och peppar



Lax både till vardag och fest är nu för tiden inget ovanligt. Väljer man dessutom att tillaga den i ugn så sköter den sig självt. Att tillaga hel laxsida i ugn är både lätt och gott. Men om man gör det fel kan den ugnsbakade laxen lätt bli torr och smaklös. Har man gott om tid är långsam tillagning att föredra, det gör laxen både mörare och saftigare, låt då laxen bakas i 150 grader tills innertemperaturen är ca 56 grader. 
För att kontrollera att fisken är färdiglagad är det även här bäst att använda en digital termometer. Beräkna ca 150 g lax per portion. Krydda med salt och citronkrydda.


Ugnsbakad lax med ljummen potatissallad
6 portioner

ca 1kg färsk laxsida med skinn, urbenad
Citronpeppar
Salt

Ljummen potatissallad
1 kg fast potatis, t ex Bintje
2 rödlökar
Dressing
6 msk olivolja
3 msk citronsaft eller vinäger
0,5 dl hackad persilja
2 msk fransk senap
1 tsk honung
Salt
Vitpeppar

Gör så här
Placera laxen i en ugnsform
Salta och peppra
Sätt in laxen i ugnen i 150 grader, tar ca 30-40 minuter
För att kontrollera att fisken är färdiglagad är det bäst att använda en digital termometer
Avbryt tillagningen vid ca 54-56 grader
Skala potatisen
Dela dem i lagom stora bitar
Koka upp vatten i en kastrull med rejält med salt i,
vattnet ska smaka salt
Lägg i potatisarna och koka i ca 15 minuter 
(beroende på storlek)
Känn med sticka om potatisen är klar
Skala, dela och skiva rödlökarna
Blanda dem med lite salt i en skål så de mjuknar
Häll av potatisen och låt stå och svalna något
Blanda ingredienserna till dressingen i en stor serveringsskål
Blanda ner potatisen och löken och blanda runt väl
Smaka av med salt och peppar 



Rödspätta tillagad i ugn är riktigt enkelt och snabblagat. Här serverad med kokt potatis och en god fänkål- och pestosås.


Ugnsbakad rödspätta med fänkål- och pestosås
4 portioner

800 g tinad rödspättafilé
1 fänkål
0,5 citron, saften
1 dl vatten
1 dl vispgrädde
4 msk pesto
250 g körsbärstomater
0,5 kruka persilja
Citronpeppar
Svartpeppar
Salt
Till servering
Kokt potatis
Grönsallad

Gör så här
Vik ihop fiskfiléerna och lägg dem i en ugnssäker form
Strö över salt och citronpeppar
Ansa och skär fänkålen i tunna klyftor
Bryn fänkålen i lite olja någon minut
Häll på citronsaft och vatten
Smaka av med salt
Sätt på lock och låt sjuda i ca 10 minuter
Tillaga rödspättan i ugn i 200 grader i ca 10 minuter
Dela tomaterna och blanda med fänkålen
Häll i grädde och pesto
Smaka av med ev mer salt och svartpeppar


Lax en vanlig vardag. Hinner man det?
Javisst! Imorgon berättar jag hur :)

2 kommentarer: