Välkommen!

Välkommen!

söndag 29 april 2018

Ost- och chokladtapas


Ost är gott. Och choklad är gott. Men hur smakar de tillsammans? 
Jo, om man vet hur de ska matchas så smakar de himmelskt gott tillsammans.
Och på Jolla Choklad & dessert i Norrköping så har de koll på det och delar gärna med sig av sina kunskaper kring choklad och hur den kan matchas med ost på deras choklad- och ostprovningar som de anordnar i sin butik.


Förutom att man får chokladens historia berättad för sig så får man prova fyra olika ost- och chokladkombinationer. 
Kombon som var mest söt och godislik var en vit choklad smaksatt med kardemumma och mandelmassa som matchades med Fransk bondost. En dröm för semmelälskare. 
Kombon som jag tyckte var godast, och som jag även köpte med mig hem och provade ihop med ett mousserande rosévin, var en mörk choklad med chili och frystorkade jordgubbar som åts ihop med en krämig Délice de Bourgogne. 
Den kombon går igenom tre olika faser i munnen, från salt till sött för att sedan avsluta med en hetta från chilin i eftersmaken.


Whisky eller öl rekommenderades till en mörk choklad smaksatt med cookies, flingsalt och karamell och som åts ihop med en bit Kaltbach. 
Mörk choklad med hallon och lakrits passade klockrent ihop med en grönmögelost. Till det rekommenderades Portvin eller glögg. Och det vet vi ju sedan tidigare att grönmögelost, pepparkaka och glögg är sanslöst gott ihop.
Under Jollas ost- och chokladprovningar serveras dock inga alkoholhaltiga drycker, utan de rekommenderade dryckerna får man helt enkelt prova hemma till sina ost- och chokladtapasDär på provningarna serveras grönt te och vatten för att skölja och rensa smaklökarna med.
Dessa ost- och chokladtapas är ganska så mäktiga så en eller två räcker gott och väl som en avslutning på en middag eller som en aptitretare.
Har ni inte redan gjort det så kan jag verkligen rekommendera er att prova denna kanske inte helt självklara kombo. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar