Välkommen!

Välkommen!

tisdag 7 augusti 2018

Vårt hus och trädgård

Eftersom jag berättade att vi renoverar på vår gäststuga i förra inlägget tänkte jag att jag kanske skulle passa på och berätta om vårt hus och vår trädgård.
Någon gång under åren 1940-45 började Torsten, även kallad Totte, bygga ett sommarhus till sig och sin familj. Totte och hans familj är inga vi personligen känner men äldre grannar som växte upp i området har berättat för oss om familjen som bodde här förr om somrarna. Dessutom hittade vi ett personligt brev bakom en av garderoberna när vi rustade ett av sovrummen som var skrivet till Totte från hans fru och barn som då semestrade i Varberg medans Totte var här och byggde på Tottgården. 
I början av bygget kallade grannarna, med glimten i ögat, huset för Ingalunda.
Men vartefter bygget framskred ändrades namnet till Någorlunda.
Hur namnet Tottgården kom till, förutom att det naturligtvis har med Tottes gård att göra, eller varför skylten hamnade i snickarboa vet vi inte så mycket om. Däremot vet vi att vi själva har ansett huset vara någorlunda under de 22 år som vi har totalrenoverat Tottes sommarstuga till att idag vara ett året runt boende med vår alldeles egna prägel.


Det var dock inte Totte och hans familj som ägde huset när vi köpte det, utan vi köpte det av en familj med ett särskilt stort trädgårdsintresse. Och det var i första hand trädgården och läget som mannen föll för och som gjorde att vi slutligen slog till och köpte detta renoveringsprojekt. 
Det är nämligen mannen som är den stora trädgårdsentusiasten av oss två och det är han som besitter alla kunskaper kring trädgårdsanläggning och växter. 
Mina trädgårdskunskaper däremot, som till vardags jobbar som administratör, begränsar sig mer till det estetiska och till att vara en hjälpande hand vid trädgårdsarbetet. Någon behöver ju rensa lite ogräs då och då ;) 

 
Fokus de senaste 22 åren har mest varit att renovera huset men visst har det hänt en hel del även i trädgården under tiden. Vi var ju lyckligt lottade att så mycket redan växte där, så till en början behövdes den bara hållas efter, men det har hela tiden funnits en plan hur trädgården skulle formas.Att det skulle byggas en damm just där den är idag har t ex alltid funnits med i planerna eftersom det finns en naturlig vattenåder som rinner ut i slänten.


Och att vår pool ligger där den ligger är för att det redan fanns en pool där när vi flyttade in. Den var dock inte användbar och det dröjde hela 18 år! innan vi tog tag i saken och gjorde i ordning för en ny pool. Så här såg det ut hösten 2015 när vi grävde och gjorde i ordning för att få poolen på plats. 


Sent en kväll i slutet av november kom den och lyftes ner i hålet.


I anslutning till poolen är tanken att vi ska ordna till ett utekök i den pergola som mannen byggt, så vi inte behöver gå in och laga mat när sommardagarna är som finast. Hade varit bra med ett kök där i år alltså...


Och det är där vi är idag, med renoveringen och anläggningen av vårt hus och trädgård, vid pergolan och gäststugan.                                                       Fortsättning följer...

2 kommentarer:

  1. Vad mysigt att ha ett hus med en sån historia, vilken härlig läsning!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så är det med gamla hus, att de har en själ och historia, och det är ägarens skyldighet att ta hänsyn och ansvar för den 😊

      Radera