söndag 30 september 2018

Höstgryta med lövbiff, kantarell och äpple


En mustig höstgryta med skogskänsla 
från kantarell, lingon och äpple.
Perfekt söndagsmiddag!

4 portioner

700 g lövbiff
250 g 


kantareller
2 svenska äpplen

 0,5 gul lök
1 vitlöksklyfta
3 msk lingonsylt
1 tsk sambal oelek
2 msk oxfond
4 dl matlagningsgrädde
Soja


Salt och peppar
Färsk timjan


Gör så här  
Skala och tärna äpplena.
Dela svampen i mindre bitar
Skala och finhacka lök och vitlök
Strimla lövbiffen och fräs lite snabbt i en gryta tillsammans med 
löken, vitlöken och sambal oelek i lite olja
Krydda med lite salt och peppar 
Tillsätt svamp och äpple och fräs lite till
Häll på matlagningsgrädden, soja och buljong
Låt koka upp och småputtra en stund
Smaka av med lingonsylt, salt, peppar och färsk timjan
 Tillsätt eventuellt lite mera sambal oelek för mer hetta
Låt puttra några få minuter 
Servera med t ex. kokt potatis, ris eller rostade rotsaker

Skön söndag! 


fredag 28 september 2018

Björnbärspizza med vit choklad

Fredag! Alltid lika skönt och tillfredsställande att skriva :)
Vad har ni för planer för helgen?
Det är ju på helgerna som jag har tid att ta ut svängarna i köket så i mina planer inför helgerna brukar det ofta ingå något recept som jag vill testa. Den här helgen har jag dock ännu inte planerat in något nytt recept men det lutar åt att det blir, precis som de senaste veckorna, något smaskigt med frukt och bär. Antagligen något med päron. Päronträdets grenar behöver nämligen räddas från att knäckas.  
Men förra veckan kom björnbären i frysen till användning när jag testade ett recept på efterrättspizza från det senaste numret av Buffé. I receptet använde de hallon och pistagenötter men jag tog, som sagt, björnbär istället och valnötter som jag hade hemma. Vill man ta den enkla vägen, precis som jag, så köper man färdig pizzadeg, eller så bakar man sin egen. Vill man, precis som jag, ha portionspizzor, så tar man ut fyra rundlar ur pizzadegen, eller så gör man en stor och skär ut pizzaslizar
Alltså en efterrättspizza som kan varieras helt efter eget tycke och smak, som passar lika bra på en efterrättsbuffé som ensamrätt men även som ett smarrigt mellanmål en kall och ruggig höstdag.
Vad ni än har för planer och tar er för så önskar jag er en riktigt skön och härlig helg!


Björnbärspizza med vit choklad

1 pizzadeg, ca 400 g
100 g färskost
0,5 tsk vaniljsocker
250 g björnbär
75 g vit choklad
0,5 dl valnötter, grovt hackade
1 msk flytande honung
Citronmeliss till garnering

Gör så här
Rulla ut pizzadegen på en bakplåtspappersklädd plåt
Blanda färskost med vaniljsocker och 
bred på pizzan
Strö över björnbären
 och riv den vita chokladen över
Grädda i 225 grader mitt i ugnen i 10-15 minuter
Strö över valnötter och citronmeliss
Ringla över honung

onsdag 26 september 2018

Björnbär med havresmul


Björnbär med havresmul, en enkel och spröd efterrätt 
där du varvar havresmul med vaniljkvarg och björnbär i glas.

1 dl havregryn
2 msk rörsocker
2 msk smör
2 dl björnbär 
(eller andra bär)
2 dl vaniljkvarg


Gör så här 
Fräs havregryn med rörsocker i smör i en kastrull några minuter tills det fått lite färg
Bred ut fraset på ett bakplåtspapper och låt svalna
Varva björnbär och vaniljkvarg med havrefräset i små glas
Servera genast

tisdag 25 september 2018

Hösten är här


Hösten är här! Och det med besked. Stormen Knud drog förbi i helgen och igår fick jag skrapa frosten från bilrutorna.
Jag saknade en jacka häromdagen som är lite mellan sommar och höst, men de pengarna sparar jag nu för det är definitivt dags för den fodrade höstjackan. 
Konstaterar att livet rullar på och vi går mot kallare tider...  

Fin tisdag bloggvänner!

fredag 21 september 2018

Färsk pasta med kyckling och franska örter


När grabben bjuder på mat blir det enkelt och GOTT!
Ett glas vin till så är fredagen gjord :)

Skål och trevlig helg!

Färsk pasta med kyckling och franska örter 
4 portioner

500g färsk pasta
600 g kycklingfilé
0,5 purjolök
4 dl crème fraiche franska örter
Salt och peppar

Gör så här 
Skär kycklingen i kuber
Stek i lite matfett
Skölj och skiva purjolöken och låt fräsa med
Salta och peppra
Blanda ner crème fraich
Koka pastan enligt förpackningen
Servera med en sallad
(Tycker jag, grabben gillar inte grönsaker så tomaterna var mitt egna initiativ ;)
 

onsdag 19 september 2018

Sensommarbuffé på bryggan


Vi dukade upp en liten sensommarbuffé på bryggan i helgen som var. 
Eller bryggan och bryggan, vid poolkanten rättare sagt. 
Det var inte jättevarmt i luften men i solen kunde man njuta och ha det gott. 
De senaste dagarna har ju varit skapligt varma. Vi får se om det håller i sig över helgen som kommer. Hösten får gärna dröja lite till, för min del...


Temat på den lilla sommarbuffén var fisk och skaldjur. Laxterrin med tillhörande gräslökssås, räkcocktail med mangopuré, ädelostcheesecake dekorerad med kräftstjärtar, rödlök och dill och så en chokladkräm med björnbär till dessert.

Laxterrin
8 bufféportioner

400 g laxfilé
5 dl fiskbuljong av tärning
2,5 dl crème fraiche
2 ägg
25 g smör
200 g spenat
1 knivsudd muskotnöt
200 g skalade räkor
Garnering
Citron
Krasse
Räkor

Gör så här
Tärna laxen
Koka upp buljongen
Lägg i laxen och låt koka  i 10 minuter
Häll av buljong
Lägg laxen i en skål och mosa den med en gaffel
Salta och peppra
Vispa samman crème fraiche och ägg
 Salta och peppra
Smält smöret i en stekpanna
Lägg i spenaten och krydda med muskot
Stek på svag värme, 5 minuter
Mixa
Tillsätt hälften av ägg- och crème fraicheblandningen till spenaten
Hacka räkorna
Blanda hackade räkor och lax, 
och blanda ner resten av ägg- och crème fraicheblandningen
Klä en avlång form, ca 1 liter, med bakplåtspapper
Lägg hälften av laxsmeten i botten på formen
Lägg på spenatröran och avsluta med laxsmeten
Slå formen lite mot köksbänken så att luftfickorna försvinner
Täck formen i ett vattenbad med varmt vatten och 
tillaga i ugnen i 150 grader till en innertemperatur på 60 grader, ca 1 timme
Låt kallna innan den tas ur formen
Garnera med citron, räkor och krasse vid servering

Gräslökssås

3 dl crème fraiche
Rivet skal från 1 citron
1 schalottenlök, finhackad
3 msk hackad gräslök
Salt och peppar

Gör så här
Blanda samman alla ingredienser

Räkcocktail 
8 små glas

250 g fryst mango, tinad
1 knivsudd chiliflakes
2 msk hackad mynta
Salt och peppar
24 skalade räkor

Gör så här 
Mixa mangon till en slät puré
Tillsätt chili och mynta
Smaka av med salt och peppar
Fördela purén i glasen
Toppa med 3 skalade räkor per glas

Ädelostcheesecake
8 bufféportioner

75 g smör
200 g kavring
Fyllning
200 g ädelost
3 dl vispgrädde
3 ägg
Garnering
150 g  kräftstjärtar
1 rödlök, finstrimlad
3 msk hackad dill

Gör så här
Smält smöret
Mixa kavringen
Blanda smör och kavring
Klä en rund form, ca 24 cm i diameter, med bakplåtspapper
Tryck ut blandningen i formen
Mixa ädelosten med lite av grädden till en slät kräm
Vispa ner resten av grädden samt äggen
Häll smeten i formen
Grädda i 200 grader i 35-40 minuter
Låt svalna
Garnera med kräftstjärtar, lök och dill

 
Chokladkräm  
8 bufféportioner

200 g mörk choklad
3 dl vispgrädde
1 knivsudd chiliflingor
Garnering
Björnbär
Kokosflakes

Gör så här
Hacka chokladen och smält den över vattenbad
Vispa grädden lätt
Vänd ner hälften av den smälta chokladen
Vänd ner resten av chokladen och krydda med chiliflingor
Fördela krämen i 8 små glas
Låt stå kallt, minst 3 timmar
Garnera med björnbär och kokosflakes vid servering

Vinerna, Inycon på flaska och Robertson i box, är båda gjorda på druvan chardonnay, men har ändå lite olika karaktär. Boxen är liite sötare med inslag av fat och flaskan har en något mer fruktig karaktär. Men båda passar lika fint till både skaldjur och buffé. Det är mest en smaksak, sött eller mindre sött :)

måndag 17 september 2018

Måndag


Så var ännu en helg till ända...

En helt ok helg om du frågar mig. Pysslade en del här hemma och njöt av det vackra vädret. Dukade till och med upp en liten buffé på bryggan runt poolen. 
Härligt att fortfarande kunna äta ute i solen :)
Men nu är det alltså måndag och ny vecka och i dag väntar en föreläsning i ämnet bemanningsplanering och på fredag ska jag på anställningsintervju för en tjänst som bemanningsspecialist. En både intressant och spännande vecka.

Hoppas ni får en  bra start på veckan!
Kram Birgitta 


fredag 14 september 2018

Fläskytterfilé med fruktig salsa och äppelsås

En sista flirt med sommaren innan de mustiga höstgrytorna gör sitt intåg. 
Riktigt fruktigt, fräscht och gott :)


Fläskytterfilé med fruktig salsa 

1-1,2 kg fläskytterfilé 
2 msk smör
Kryddblandning 
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar 
2 tsk chilipulver
1 krm chiliflakes
Fruktig salsa
2 dl fryst tärnad mango, tinad 
0,5 gurka
1 gul paprika
1 röd paprika
2 salladslökar
1 dl olivolja
2 msk vit balsamvinäger
2 msk flytande honung
3 msk finhackad persilja
Garnering
Färska örter, tex persilja
Kulor eller tärningar av melon

Gör så här
Putsa köttet och torka det torrt
Blanda alla kryddor till kryddblandningen
Gnid in dem i köttet
Bryn köttet runt om i en stekpanna med smör
Lägg över i en ugnsform och tillaga mitt i ugnen i 175 grader 
tills köttet har en innertemperatur på ca 72 grader, ca 40 minuter
Låt svalna
Låt mangon rinna av
Skala, kärna ur och tärna gurkan
Kärna ur och tärna paprikorna
Ansa och strimla löken
Blanda mango, gurka, paprika, lök, olivolja, vinäger, honung och persilja
Smaka av med salt och peppar
Skiva köttet och lägg upp på ett fat
Lägg på salsa och garnera med färska örter och melon
Servera med kokt pressad potatis och äppelsås


Äppelsås

4 dl crème fraiche 
2  äpplen
1-1,5 dl hackad smörgåsgurka
1 dl hackad rödlök
1 msk kapris
1 dl svarta oliver 
Salt
Svartpeppar
Persilja 

Gör så här
 Hacka alla ingredienser och blanda med crème fraiche 
Smaka av såsen med salt och peppar
 Garnera gärna med extra oliver, rödlök och hackad persilja

Fin fredag och trevlig helg!

tisdag 11 september 2018

Vaniljkokta päron med björnbärssås

En efterrätt fylld av smak men inte av kalorier. 


4 päron à ca 100 g

 1 msk strösocker 
1 vaniljstång
 0,5 dl strösocker
4 dl björnbär
Citronmeliss

Gör så här
Skölj och skala päronen, skrapa skaften
Koka dem lätt mjuka i lite vatten med 1 msk socker och den uppskurna vaniljstången
Ett tips är att skrapa ur fröna ur vaniljstången 
och blanda med sockret
 
så vaniljfröna inte klumpar sig i kastrullen
Det tar allt mellan 5 och 30 minuter innan päronen är mjuka
Låt dem kallna
Ta undan de vackraste björnbären till garnering
Mixa resten till puré med 0,5 dl socker
Sila genom trådsil
Gör en spegel av sås på tallriken
Ställ päronet mitt i spegeln och garnera med björnbär och citronmeliss

söndag 9 september 2018

Skinkstek med tomatsallad och gräddsås

Söndagsmorgon och det är ett fantastiskt väder ute. Jag ska äta min frukost och sedan gå ut och njuta av solens strålar. 
Dessutom är det ju perfekt väder för att ta cykeln till vallokalen. Det kommer bli spännande i kväll att följa hur folket har röstat och sedan framöver hur vår nya regering kommer att se ut och vem som blir vår nya statsminister. Jag skriver nya för jag tror inte Stefan Löfven kommer att fortsätta regera. Lutar alltså åt Kristersson...
Och medans vi väntar på resultatet kan vi passa på att laga middag :) 
Kanske en söndagsstek, dagen till ära, med gräddsås och potatis. Skön söndag!

 
 Skinkstek med tomatsallad
4 portioner

1-1 1/2 kg skinkstek
3-4 vitlöksklyftor
1 kruka färsk rosmarin
1 kruka färsk timjan
Salt och peppar

Tomatsallad

8-10 tomater 
eller dubbelt så många körsbärstomater i olika färger
1 dl svarta oliver
1 nypa socker
Gourmetsalt
Grovmalen svartpeppar
2 msk olivolja


Gör så här
Skala och skiva vitlöken
Krydda steken med salt och peppar
Bryn runtom i smör i en stekpanna så att den får fin färg
Skär små djupa snitt runtom i steken och stoppa ner skivor av vitlöken
Salta och peppra
Lägg sedan steken på ett ugnsfast fat 
med resten av vitlöken, timjan och rosmarin runtom
Sätt in i ugnen i 200 grader och låt stå i cirka 50 minuter 
eller tills steken är mellan 70-75 grader, använd termometer
Låt gärna steken vila i folie en stund före servering
Tomatsallad
Skär tomaterna och blanda med oliver på ett fat
Strö över socker, salt och peppar och rör om
Ringla över olivoljan
Servera kokt potatis, tomatsallad och gräddsås till köttet

Gräddsås
4 portioner
2-3 msk vetemjöl
Lite vatten eller steksky
3 dl mjölk
3 dl vispgrädde
2-3 tsk kinesisk soja
1-2 msk kalvfond
1-2 msk svartvinbärsgelé
Salt och malen vitpeppar
Vitvinsvinäger

Gör så här
Rör ut vetemjölet med lite vatten eller steksky
Blanda alla ingredienserna och låt koka upp
När såsen är i den konsistens du önskar, 
smaka av och tillsätt eventuellt av med mer gelé, soja eller vinäger
Krydda med salt och vitpeppar

fredag 7 september 2018

Ajvar- och valnötsröra, meze som passar till grillat

Hittade ett utkast från i somras som jag tänkte kunde passa som ett fredagsinlägg. 
En ajvar- och valnötsröra som blev till när jag rensade kylen på slattar och som passar alla tiders till grillat. 
Har ni grillat mycket de senaste veckorna efter att grillförbudet hävdes? 
Jag trodde faktiskt att det skulle bli mer men vi har inte grillat en enda gång sedan sista helgen på semestern då vi grillade lammkotletter och kycklingspett.
Kanske det blir något grillat i helgen. Har inte riktigt koll på väderprognosen... 
Röran är en variant på turkisk mezerätt så den passar också som ett tillbehör på en buffé eller att doppa bröd i som en förrätt. 

Ajvar- och valnötsröra
250 g keso
2 msk olivolja
2 pressade vitlöksklyftor
½ dl ajvar relish
½ dl hackad valnötter
1 krm svartpeppar
1 krm salt

Gör så här
Rör ihop ingredienserna och låt stå kallt ca 1 tim.
Servera tillsammans med bröd och sallad som en förrätt eller till grillat.


Vad har ni för planer för helgen? Ska ni gå och rösta eller har ni det redan avklarat? Jag tar cykeln till vallokalen på söndag. En tradition vi har mannen och jag :)
Om nu inte regnet står som spön i backen, förstås...

Ha en riktigt fin fredag och trevlig helg!
Kram Birgitta