söndag 5 oktober 2025

Saftiga rödbetsbiffar med fetaostkräm

Saftiga rödbetsbiffar från Zeinas Kitchen som är enkla att laga och håller ihop bra vid stekning. Serverade med fetaostkräm  och klyftpotatis.
Verkligen saftiga biffar som gifter sig fint med fetaostkrämen. Supergott!


Rödbetsbiffar 

4-6 portioner

600 g rödbetor (råa)
200 g morötter
1 gul lök
2 st ägg
Ca 2 dl ströbröd
Salt och peppar
Smör eller olja till stekning

Gör så här
Riv rödbetor och morot på grova sidan av rivjärnet. 
Finhacka löken och stek tills den får färg. 
Blanda sedan ihop alla ingredienser i en bunke. 
Låt smeten stå och svälla i 5 min. 
Om  smeten känns för lös kan du tillsätta lite mer ströbröd. 
Forma biffar och stek i smör eller olja ca 4-5 min på varje sida.  

1 skål fetaostkräm

ca 4 portioner

 1,5 dl turkisk yoghurt
200 g fetaost
Rivet skal från en citron
1 msk pressad citronsaft
 Salt och peppar

Gör så här
Smula fetaosten och blanda samman med alla ingredienser. 
Låt stå i kylen en stund innan servering, 
klarar sig fint flera timmar i kylen. 

lördag 4 oktober 2025

Rårörda blåbär i glas med vaniljvisp och havresmul

När man är sugen på smulpaj men inte har tid att baka 🫐

Blanda frysta blåbär med florsocker och vaniljsocker. Låt tina i rumstemperatur. 
Vispa vaniljvisp.
 Rosta havregryn i stekpanna med en klick smör, strösocker, kardemumma och kanel. Varva blåbär, vaniljvisp och havresmul i glas. Klart att servera!


 

4 portioner
 
250 g frysta blåbär
2 msk florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 dl havregryn
1 msk smör eller margarin
2 msk strösocker
2 krm malen kanel
1 krm malen kardemumma
2,5 dl vaniljvisp
 
Gör så här
Rårör de frysta bären med florsocker och vaniljsocker 
och låt det tina i rumstemperatur.
Rosta havregrynen gyllenbruna i en stekpanna tillsammans med 
matfett, socker, kanel och kardemumma.
Vispa vaniljvispen.
Fördela bärkompotten i serveringsglas 
och klicka på vaniljvispen.
Toppa med havresmul.
  
  
  
 
Klicka på länken så öppnar sig receptet i ett nytt fönster. 
 
 

onsdag 1 oktober 2025

Lättfixad gratäng med falukorv

Letar du efter enkel och lättfixad middagsmat? Snabblagad gratäng med falukorv passar utmärkt när man har ont om tid och ork. Receptet kommer från bloggen Landleys kök. 


 6-8 portioner

800 g wokgrönsaker
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
800 g falukorv
10 bitar soltorkade tomater i olja
0,5 dl kapris
3 burkar krossade tomater (à 400g)
2 msk skånsk senap
1 tsk torkad timjan
salt, svartpeppar
3 dl riven ost 

 Gör så här
Tina wokgrönsakerna. 
Hacka gul lök och vitlök. 
Skär falukorven till halvmånar och strimla de soltorkade tomaterna. 
Lägg allt i en långpanna tillsammans med kapris.
Häll på krossade tomater och senap. 
Smula över timjan, salta och peppra. 
Blanda allt. 
Ställ in långpannan i cirka 20–25 minuter i 225°C.

Ta ut gratängen, strö över riven ost och ställ in i ytterligare 5 minuter. Klart!
 

söndag 28 september 2025

Stegeborgs ställplats - en favorit i repris

 

Alltså, hur är det möjligt att en plats alltid levererar rosa himmel? Stegeborg är en sån plats. För tredje året i rad typ avslutar vi husbilssäsongen på Stegeborgs ställplats. Och vid alla tre tillfällena har det varit rosa himmel, i alla fall en av kvällarna.
Förra året var planen att vi i år skulle besöka Stegeborgs ställplats på sommaren. Men så blev det inte. Nu har vi framåt höstkanten utforskat så gott som hela Stegeborgs egendom både med kajak och till fots. I år kunde vi till och med äta lunch ute i solen på hamnkrogen. Och vi betalade entré för att se slottsruinen på riktigt nära håll. Det vi inte har gjort men skulle vilja göra är att paddla med vår kajak till Capella Ecumenica som ligger vackert på en holme i Sankt Annas skärgård och är en populär plats för dop och vigslar. Men det är en bit att paddla, så vi tänker att det vill vi helst göra en varm sommardag. Så det får bli en punkt på vår to-do lista för nästa års husbilssäsong, att besöka 
Stegeborgs ställplats och paddla till Capella Ecumenica under sommaren. För nu känns det som att vi kan Stegeborg om hösten, även om det levererar sagolikt vackra rosa himlar.

Stegeborgs färjeläge 30 minuter från Norrköping. 

 

Ställplats precis vid vattnet.

 

  

 Promenad till Skällviks kyrka.

 

 

 

 Lunch på Stegeborgs hamnkrog.

 

Stegeborgs slottsruin. 

 

 

 

 

Det blommade i rosträdgården.  

 

Och fiskespöt, som åkt med i husbilen hela sommaren, kom äntligen till användning.
Det blev dock inget napp.

 
Nu får vi se om det var sista turen för säsongen eller om det blir några fler i oktober. 
Med tanke på hur varm september varit så är det inte omöjligt.
 

fredag 26 september 2025

Lax i ugn med god sås för en billig peng

Jag brukar köpa hel laxsida när det är bra pris och själv dela upp den i lagom stora filéer och frysa in. Nu i veckan hade de bra pris på lax, 139 kr/kg, så jag slog till och lagade sedan detta recept från Lindas bakskola.se. Jag uteslöt dock den färska dillen för det hade de ingen i affären. Fyra laxfiléer beräknas gå åt i receptet. En laxfilé brukar vara på ca 125 g, alltså 500 g till fyra portioner. Laxsidan var på 980 g så det som blev kvar, 470 g, delade jag upp i ytterligare fyra filéer och frös in till ett senare tillfälle. Och vad blev då priset per filé? Jo, 16,50 kr, jämfört med ca 50 kr per filé om man köper ett 4-pack laxfilé. Visserligen är en helsida lax med skinn, om man föredrar skinnfri lax, men det är inga svårigheter att ta bort skinnet när laxen är tillagad.

4 laxfiléer
salt
svartpeppar

Sås
2 dl crème fraiche 
2 dl mjölk
1 msk fiskfond
färsk dill 

Garnering
färsk dill

Tips på smaksättning av såsen! 
Tillsätt någon av dessa ingredienser
(eller använd bara basreceptet ovan) • 1 msk pressad citronsaft • 1 tsk dijonsenap • 2 msk sötsur sås • lite riven pepparrot
 Jag valde att smaksätta min sås med 2 msk sweet chilisås. 
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg laxen i en ugnsform. 
Krydda dem med salt och svartpeppar efter egen smak.

Blanda alla ingredienserna till såsen i en kastrull. 
Värm upp såsen på spisen och rör om under uppvärmningen. 
Stäng av värmen när såsen börjar puttra.

Häll såsen över laxen. Garnera med färsk dill.
Grädda laxen längst ner i ugnen i ca 25 min 
eller tills laxen är tillagad rakt igenom, 
men inte för länge för då blir laxen torr. 
Servera med kokt potatis, ris, bulgur eller couscous.
Jag valde att koka potatis till.