Häromdagen gjorde jag dessutom en riktigt god och knaprig smulpaj med björnbär.
Recept från Köket.se
Knaprig smulpaj med björnbär
Pajbotten
3 dl vetemjöl
0,5 dl florsocker
100 g smör, kallt
3 msk vatten
Fyllning och smuldeg
400 g färska björnbär
1 dl strösocker
1 dl rörsocker
2 msk maizena
2,5 dl havregryn
1,25 dl vetemjöl
1,25 dl rörsocker
2,5 dl hasselnötter, grovhackade
0,5 tsk salt
100 g smör, kallt
Gör så här
Arbeta ihop ingredienserna till pajbottnen med elvisp och degkrokar till en jämn deg
Knåda ihop det sista med händerna
Låt degen vila i plastfolie i kylskåpet i minst 30 minuter
Rör ihop björnbär, socker och maizena i en skål
Blanda havregryn, mjöl, socker, nötter och salt i en skål
Lägg i smöret och nyp in det tills smuldegen är jämn och fin
Tryck ut pajdegen i en pajform som är ca 25 cm i diameter
Lägg bärblandningen i pajformen
Strö över smuldegen
Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 45 minuter tills pajen har fått en fin gyllenbrun färg
Låt svalna
Servera med förslagsvis vaniljglass
1 dl rörsocker
2 msk maizena
2,5 dl havregryn
1,25 dl vetemjöl
1,25 dl rörsocker
2,5 dl hasselnötter, grovhackade
0,5 tsk salt
100 g smör, kallt
Gör så här
Arbeta ihop ingredienserna till pajbottnen med elvisp och degkrokar till en jämn deg
Knåda ihop det sista med händerna
Låt degen vila i plastfolie i kylskåpet i minst 30 minuter
Rör ihop björnbär, socker och maizena i en skål
Blanda havregryn, mjöl, socker, nötter och salt i en skål
Lägg i smöret och nyp in det tills smuldegen är jämn och fin
Tryck ut pajdegen i en pajform som är ca 25 cm i diameter
Lägg bärblandningen i pajformen
Strö över smuldegen
Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 45 minuter tills pajen har fått en fin gyllenbrun färg
Låt svalna
Servera med förslagsvis vaniljglass
Som sagt, vilken lyx!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar