fredag 10 augusti 2018

Knaprig smulpaj med björnbär

Om björnbärsbuskarna inte levererade förra året så tar de igen det med besked i år. De mognar fortfarande inte samtidigt utan man får plocka av och frysa in dem allt eftersom men skillnaden i år är att det blir så mycket fler björnbär. Buskarna är helt översållade så förutom att frysa in så kan vi även unna oss att plocka och äta både till frukost och kvällsmat. Vilken lyx!


Häromdagen gjorde jag dessutom en riktigt god och knaprig smulpaj med björnbär.

                                                                                               Recept från Köket.se

 Knaprig smulpaj med björnbär

Pajbotten
3 dl vetemjöl
0,5 dl florsocker
100 g smör, kallt
3 msk vatten

Fyllning och smuldeg 
400 g färska björnbär
1 dl strösocker
1 dl rörsocker
2 msk maizena
2,5 dl havregryn
1,25 dl vetemjöl
1,25 dl rörsocker
2,5 dl hasselnötter, grovhackade
0,5 tsk salt
100 g smör, kallt

Gör så här 
Arbeta ihop ingredienserna till pajbottnen med elvisp och degkrokar till en jämn deg
Knåda ihop det sista med händerna
Låt degen vila i plastfolie i kylskåpet i minst 30 minuter
Rör ihop björnbär, socker och maizena i en skål
Blanda havregryn, mjöl, socker, nötter och salt i en skål
Lägg i smöret och nyp in det tills smuldegen är jämn och fin
Tryck ut pajdegen i en pajform som är ca 25 cm i diameter
Lägg bärblandningen i pajformen
Strö över smuldegen
Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 45 minuter tills pajen har fått en fin gyllenbrun färg
Låt svalna
Servera med förslagsvis vaniljglass


Som sagt, vilken lyx!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar