onsdag 5 september 2018

Höstmiddag med älggryta, tomatsallad och knäckig äppelpaj med lönnsirap


 Mannen bjöd på älggryta i söndags. 
Härligt långkok som stod och puttrade flera timmar på spisen.


Mitt  bidrag blev en tomatsallad med fetaost.

Tomater av olika sorter
Salladslök
Balsamvinäger
Salt
Svartpeppar
 Persilja
Fetaost

Gör så här
Skär tomat och salladslök i små tärningar 
Blanda i en skål och häll över lite balsamvinäger
Salta och peppra
Hacka persilja och blanda ner
Skär fetaosten i små tärningar och vänd försiktigt ner i tomatsalladen 
Servera ur skålen eller fördela i portionsglas 


 Och så gjorde jag en knäckig äppelpaj till efterrätt. 
Tack Katarina för receptet! Lönnsirapen förhöjde verkligen smaken på äpplena :)
Den blev såå god!


  Knäckig äppelpaj med lönnsirap

4-5 äpplen
1 dl lönnsirap
125 g smör
2 dl mjöl
0,75 tsk bakpulver

Gör så här
Skala och tärna äpplena
Låt dem puttra i kastrull med 0,5 dl lönnsirap tills de mjuknat
Ös upp i en pajform
Smält smöret i samma kastrull och rör i resterande lönnsirap
Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smöret
Ös upp över äpplena 
Grädda i ugnen i 200 grader i ca 20 minuter tills pajen fått en gyllenbrun färg
Servera med en klick vispad grädde eller helt naturell


Hur mannen kokade sin älggryta är lite av en hemlighet ;)
Men Google har ju en fantastisk sökfunktion :)

Ha en fin onsdag!

2 kommentarer:

  1. Kul att du gillade pajen. Älggryta kan ju vara så gott. Blev bjuden på en ubderbar en för några år sedan, den var det rejält med kaffe i och jag som alltid reagerar på den beskan kände det inte alls.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kaffe i grytan lät ju spännande. Det var det dock inte i mannens, vad jag vet, men en hel del annat smått och gott som kantareller och äppeljuice :)

      Radera