En rätt som vi åt någon dag innan nyårsafton, därav grankvisten och kotten som skymtar i bakgrunden. Har ni något julpynt kvar? Här kommer det sista packas ner i helgen. Det är inte så mycket kvar, några röda dukar och gardiner, några julgrupper med ljusslingor och en kvarglömd tomte som står i ett hörn :) så det är nog snart gjort. Och så adventsljusstakarna, förstås. Ljusslingorna ute vid entrén får nog sitta kvar några veckor till. Det behövs lite mer ljus där än bara den vanliga belysningen.
För att återgå till fläskfilégrytan så är det ytterligare ett recept som jag rev ut och sparade ur bilagan med Ulrika Davidssons kickstartsrecept i tidningen MåBra. Receptet på skinkröran som jag åt till lunch en dag hittar man HÄR.
Bilagan var ett veckoprogram för att gå ner i vikt men jag lagar dock inte recepten som en del av ett veckoprogram.
Men jag tänker ändå på vad jag äter och att det ska innehålla mycket grönsaker.
Och så tror jag på att äta varierat. Det ena behöver inte utesluta det andra.
Äter man varierat så ökar chanserna att man får i sig av alla viktiga mineraler och vitaminer som vi behöver för att må som bäst och så är risken inte lika stor att man tröttnar på att äta den ensidiga, men kanske ändå nyttiga, kosten och börjar äta något onyttigt istället.
Sen är det ju det där med rörelse och aktivitet. Den energi vi stoppar i oss måste vi ju förbruka på något sätt. Genom en promenad till exempel.
I Ulrikas recept föreslås det svarvade morötter och squash som tillbehör till grytan.
Jag serverade pressad kokt potatis till. Och här kommer receptet.
Fläskfilégryta
4 portioner
600 g fläskfilé
Salt
Svartpeppar
4 schalottenlökar
1-2 vitlöksklyftor
2 palsternackor
0,5 msk kalvfond
2 dl vatten
1 krm öratgårdskrydda
0,5 dl ajvar relish
1 dl grädde
1 msk chilisås
1 dl cornichons, små inlagda gurkor
3 paprikor
1 msk färsk basilika
Gör så här
Skiva köttet, salta och peppra
Hacka schalottenlöken och finhacka vitlöken
Skala och skiva palsternacka
Bryn köttet i smör på båda sidor i någon minut
Tillsätt lök och palsternacka
Häll på fond och vatten
Smaksätt med ajvar relish och örtagårdskrydda
Sjud under lock i 15 minuter
Tillsätt grädde, chilisås och cornichons
Dela paprikorna och blanda ner strax före servering
Strö på basilika och servera med pressad kokt potatis
4 portioner
600 g fläskfilé
Salt
Svartpeppar
4 schalottenlökar
1-2 vitlöksklyftor
2 palsternackor
0,5 msk kalvfond
2 dl vatten
1 krm öratgårdskrydda
0,5 dl ajvar relish
1 dl grädde
1 msk chilisås
1 dl cornichons, små inlagda gurkor
3 paprikor
1 msk färsk basilika
Gör så här
Skiva köttet, salta och peppra
Hacka schalottenlöken och finhacka vitlöken
Skala och skiva palsternacka
Bryn köttet i smör på båda sidor i någon minut
Tillsätt lök och palsternacka
Häll på fond och vatten
Smaksätt med ajvar relish och örtagårdskrydda
Sjud under lock i 15 minuter
Tillsätt grädde, chilisås och cornichons
Dela paprikorna och blanda ner strax före servering
Strö på basilika och servera med pressad kokt potatis
Jag har packat ner allt julpynt utan kransarna i uterummet. Känns rätt bra ändå nu när allt är borta. Man får ha lite andra smålampor istället.
SvaraRaderaHa en fin dag Kram Pernilla
Ska bli kul att fixa i helgen och byta ut julgrupper och pynt mot nya fräscha blommor och arrangemang. Kan tänkas att det blir en krispig bukett med tulpaner också 🌷🌷🌷
Radera