söndag 28 april 2019

Sveriges mästerkock 2018


Erik Hammar


Det blev en helstekt kyckling med dragonsmör och rostade rotfrukter och skysås. 

Helstekt kyckling med dragonsmör 
och rostade rotfrukter och skysås
 4 portioner

1 kyckling à 1,5 kg
100 g smör, rumsvarmt
1 vitlöksklyfta, pressad
0,5 citron, rivet skal
1 msk torkad eller inlagd dragon
Flingsalt
Svartpeppar

Rostade rotfrukter
1 kg blandade rotfrukter, skalade och delade i stora bitar 
Flingsalt

Skysås
1 sats kycklingspad
3 dl vispgrädde
1 msk dijonsenap
2 tsk vitvinsvinäger
Flingsalt

Gör så här 
Blanda smör, vitlök, citronskal och dragon
Gnid in kycklingen med salt och peppar runt om
Tryck in dragonsmöret innanför och utanpå skinnet  på kycklingen
Lägg rotfrukterna i en ugnsform med kycklingen på galler ovanpå
Baka i ugn i 175 grader i varmluft i ca 1 timme och 15 minuter,
tills kycklingen har en innertemperatur på 75 grader vid benet
Låt vila i minst 10 minuter
Häll kycklingspadet från rotfruktsformen i en kastrull 
Tillsätt grädde och dijonsenap
Vispa ihop till en sås och låt sjuda i ett par minuter
Smaka av med vitvinsvinäger och flingsalt
Ställ fram den hela kycklingen på bordet med tillbehören vid sidan om


2 kommentarer: