Ur mästerkocken Gabriel Jonssons kokbok
lagade jag viltköttbullar med potatismos,
gräddsås och rårörda lingon till middag igår.
Kanske inte en rätt jag rekommenderar att laga en vardag efter jobbet,
det var lite tidskrävande, men absolut en helg.
Och gräddsåsen...
Den kan jag verkligen rekommendera :)
Viltköttbullar med potatismos, gräddsås och rårörda lingon
4 portioner
500 g viltfärs
1 finhackad gul lök
1,5 dl vispgrädde
0,5 dl ströbröd
1 ägg
2 msk finhackad timjan
2 msk finhackad persilja
1 krm malen svartpeppar
1 krm malen vitpeppar
2 msk koncentrerad viltfond
1 msk tomatpuré
1 tsk salt
Smör till stekning
Gör så här
Bryn löken i smör så den får färg
Blanda grädde och ströbröd
och ställ åt sidan för att svälla en stund
Tillsätt färs och övriga ingredienser och rör till en jämn smet
Rulla köttbullar i valfri storlek
och stek dem i en stekpanna med mycket smör
Potatismos
10 medelstora mjöliga potatisar
2 dl varm vispgrädde
0,5 krm riven muskot
75 g smör
Salt och svartpeppar
Gör så här
Skala och koka potatisen i osaltat vatten
Häll av vattnet och låt potatisen ånga av något
Mosa potatisen
och tillsätt den varma vispgrädden till önskad konsistens
Tillsätt sedan smör och muskotnöt
Smaka av med salt och peppar
Gräddsås
1 hackad gul lök
2 kvistar timjan
3 dl kalv- eller oxfond
4 dl vispgrädde
1 tsk sardellcrème eller ansjovisspad
1 msk svart vinbärsgelé
Salt och peppar
Smör till stekning
Gör så här
Bryn löken kraftigt i smör
Tillsätt timjan och fond och låt reducera tills hälften återstår
Tillsätt grädden och reducera ytterligare tills ungefär 3 deciliter återstår
Tillsätt sardellcrème eller ansjovisspad och gelé
och smaka av med salt och peppar
Rårörda lingon
250 g frysta lingon
ca 1 dl socker
Gör så här
Tina lingonen och blanda med sockret
Låt stå i minst 20 minuter
Rör om några gånger under tiden
Och pressgurka!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar