Våren och försommarens kalastårta nummer ett!
Jordgubbstårtan!
Här med en extra smarrig fyllning, ett fruktmos kokat på rabarber och jordgubbar, och ett täcke av vit marsipan.
Prinsesstårta med vit marsipan, rabarber och jordgubbar
1 förpackning färdiga tårtbottnar
Marsanpulver till vaniljkräm
Rabarber- och jordgubbstårtsfyllning
150 g rabarber
150 g jordgubbar
1 förpackning färdiga tårtbottnar
Marsanpulver till vaniljkräm
Rabarber- och jordgubbstårtsfyllning
150 g rabarber
150 g jordgubbar
0,5 dl vatten
0,5 dl socker
0,5 tsk vaniljpulver
0,5 dl socker
0,5 tsk vaniljpulver
2,5 gelatinblad
2 dl vispgrädde
Garnering
4 dl vispgrädde
Garnering
4 dl vispgrädde
Färska jordgubbar
1 färdigkavlat marsipanlock, vitt
1-2 dl vispgrädde för att spritsa
Gör så här
1 färdigkavlat marsipanlock, vitt
1-2 dl vispgrädde för att spritsa
Gör så här
Ansa och skär rabarbern i ca 2 cm stora bitar.
Lägg i en kastrull med vatten, jordgubbar, socker och vaniljpulver.
Lägg i en kastrull med vatten, jordgubbar, socker och vaniljpulver.
Låt
småkoka utan lock på medelvärme 10–15 minuter tills allt mjuknat.
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter.
Tag av kastrullen från plattan och rör ner de urkramade gelatinbladen.
Ställ att stelna i kyl i ca 6 timmar.
Vispa upp grädden mellanhårt och blanda med fruktmoset.
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter.
Tag av kastrullen från plattan och rör ner de urkramade gelatinbladen.
Ställ att stelna i kyl i ca 6 timmar.
Vispa upp grädden mellanhårt och blanda med fruktmoset.
Garnering
Vispa ihop en marsankräm enligt förpackningen.
Vispa grädden fast.
Blanda grädden med 0,5 dl av vaniljkrämen.
Halvera jordgubbarna.
Vispa ihop en marsankräm enligt förpackningen.
Vispa grädden fast.
Blanda grädden med 0,5 dl av vaniljkrämen.
Halvera jordgubbarna.
Bygg tårtan så här
Lägg den översta delen av tårtbottnarna med ovansidan nedåt på ett fat.
Bred ut vaniljkrämen.
Lägg den översta delen av tårtbottnarna med ovansidan nedåt på ett fat.
Bred ut vaniljkrämen.
Lägg
på mellanbottnen.
Fördela fruktmoset.
Bred ut vaniljgrädden ovanpå och forma den till en kupol
(lättast med en palett eller baksidan av en stekspade)
men spara ca 1 dl.
Fördela fruktmoset.
Bred ut vaniljgrädden ovanpå och forma den till en kupol
(lättast med en palett eller baksidan av en stekspade)
men spara ca 1 dl.
Lägg
på den sista bottnen med snittytan uppåt.
Tryck försiktigt så den formas efter kupolen.
Släta ut resterande vaniljgrädde runt kanterna.
Tryck försiktigt så den formas efter kupolen.
Släta ut resterande vaniljgrädde runt kanterna.
Lägg
på marsipanlocket.
Försök undvika att veck bildas genom att sträcka marsipanen nedåt
och forma med händerna.
Skär bort eventuell överflödig marsipan.
Försök undvika att veck bildas genom att sträcka marsipanen nedåt
och forma med händerna.
Skär bort eventuell överflödig marsipan.
Skär
ett centrerat kryss genom marsipanlocket med en vass kniv.
Gör ett snitt i mitten av varje flik ytterligare en gång så det bildas 8 flikar.
Vik försiktigt ut flikarna.
Fyll "hålet" med grädde och jordgubbar.
Garnera med grädde och jordgubbar.
Sikta över lite florsocker.
Gör ett snitt i mitten av varje flik ytterligare en gång så det bildas 8 flikar.
Vik försiktigt ut flikarna.
Fyll "hålet" med grädde och jordgubbar.
Garnera med grädde och jordgubbar.
Sikta över lite florsocker.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar