torsdag 30 maj 2019

Prinsesstårta med vit marsipan och jordgubbar

Våren och försommarens kalastårta nummer ett!
Jordgubbstårtan!
 Här med en extra smarrig fyllning, ett fruktmos kokat på rabarber och jordgubbar, och ett täcke av vit marsipan.

Prinsesstårta med vit marsipan, rabarber och jordgubbar

1 förpackning färdiga tårtbottnar 
Marsanpulver till vaniljkräm

Rabarber- och jordgubbstårtsfyllning
150 g rabarber
150 g jordgubbar
 0,5 dl vatten
  0,5 dl socker
  0,5 tsk vaniljpulver
2,5 gelatinblad 
2 dl vispgrädde
Garnering
 4 dl vispgrädde 
Färska jordgubbar
1 färdigkavlat marsipanlock, vitt
 
1-2 dl vispgrädde för att spritsa

Gör så här
Ansa och skär rabarbern i ca 2 cm stora bitar. 
Lägg i en kastrull med vatten, jordgubbar, socker och vaniljpulver.
Låt småkoka utan lock på medelvärme 10–15 minuter tills allt mjuknat. 
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter. 
Tag av kastrullen från plattan och rör ner de urkramade gelatinbladen. 
Ställ att stelna i kyl i ca 6 timmar. 
Vispa upp grädden mellanhårt och blanda med fruktmoset.
Garnering
Vispa ihop en marsankräm enligt förpackningen. 
Vispa grädden fast. 
Blanda grädden med 0,5 dl av vaniljkrämen. 
Halvera jordgubbarna.
Bygg tårtan så här 
Lägg den översta delen av tårtbottnarna med ovansidan nedåt på ett fat. 
Bred ut vaniljkrämen.
Lägg på mellanbottnen. 
Fördela fruktmoset. 
Bred ut vaniljgrädden ovanpå och forma den till en kupol 
(lättast med en palett eller baksidan av en stekspade)
men spara ca 1 dl.
Lägg på den sista bottnen med snittytan uppåt. 
Tryck försiktigt så den formas efter kupolen. 
Släta ut resterande vaniljgrädde runt kanterna.
Lägg på marsipanlocket. 
Försök undvika att veck bildas genom att sträcka marsipanen nedåt 
och forma med händerna. 
Skär bort eventuell överflödig marsipan.
Skär ett centrerat kryss genom marsipanlocket med en vass kniv. 
Gör ett snitt i mitten av varje flik ytterligare en gång så det bildas 8 flikar. 
 Vik försiktigt ut flikarna. 
Fyll "hålet" med grädde och jordgubbar. 
Garnera med grädde och jordgubbar. 
Sikta över lite florsocker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar