I helgen blev det ju rabarbermums till efterrätt, jag delade med mig av receptet här, men jag hann även med en rabarberpaj.
En synnerligen god paj med frasig mördeg och kardemummasmul.
Jag hade glömt hur fint kardemumma och rabarber passar ihop...
Mördeg
3
dl vetemjöl
2
msk strösocker
1
tsk vaniljsocker
125
g smör
1
st äggula
Fyllning
500
g ansad rabarber
1.5
dl strösocker
2
msk majsstärkelse
Kardemummasmul
25
g smör
0.5
dl vetemjöl
2
msk strösocker
1
tsk stött kardemumma
Gör så här
Mördeg
Blanda vetemjöl, socker och vaniljsocker i en
matberedare eller en skål.
Tillsätt smöret i bitar och kör eller
finfördela alltsammans med fingertopparna.
Tillsätt äggula och arbeta
ihop till en deg.
Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 24–26 cm i
diameter.
Ställ den kallt i minst 30 min.
Sätt under tiden ugnen på 200°.
Fyllning
Skiva rabarbern tunt och blanda den med 0.5 dl socker.
Låt stå medan degen kyls.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen 10–12 min.
Häll
av vätskan från rabarbern och blanda på nytt med 1 dl strösocker och
majsstärkelse.
Fördela rabarbern på det förgräddade pajskalet.
Kardemummasmul
Smält smöret och blanda ner
vetemjöl, socker och kardemumma.
Finfördela smulet över rabarbern.
Grädda 15–20 min i nedre delen av ugnen.
Servera med vaniljglass eller vispgrädde.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar