måndag 3 juni 2019

Grillad blomkål med fruktig sommarsallad


Skivad blomkål, ett vegetariskt alternativ på grillen 
och sallad som passar till allt grillat i sommar, 
fisk, fågel, kött och vegetariskt.

                                                                      Receptet; Maria Zihammous för tidningen Mer Smak.

4 portioner

1 blomkålshuvud, ca 500 g
0,5 dl olivolja
1 vitlöksklyfta, finriven
1 tsk paprikapulver
1 tsk malen koriander
2 tsk flingsalt

Sommarsallad
1 frp kokta kikärter, sköljda
2 msk olivolja
0,5 tsk chilipulver
0,5 tsk salt
500 g nätmelon
2 inlagda grillade paprikor
50 g körsbärstomater, halverade
1 kruka basilika

Vinägrett
1 citron, finrivet skal och saft
2 msk olivolja 
2 msk vit balsamvinäger
1 tsk flytande honung
Salt och svartpeppar

Gör så här 
Skär blomkålen i 1 cm tjocka skivor genom roten 
och lägg på ett fat
Blanda olja, vitlök, paprikapulver, koriander och salt
Häll oljan över blomkålen och vänd skivorna så de blir helt täckta runt om
Sätt ugnen på 200 grader
Vänd runt kikärterna med olja, chilipulver och salt på en plåt
Rosta mitt i ugnen till fin färg, ca 20 minuter
Skär melonen i bitar och strimla paprikan
Lägg melon, paprika och tomater på ett fat
Toppa med kikärter och basilikablad
Blanda ingredienserna till vinägretten 
och smaka av med salt och peppar 
Grilla blomkålsskivorna tills de fått fin färg 
och är genommjuka
Ringla vinägretten över salladen och servera med blomkålen 
Servera gärna med en klick grekisk yoghurt med mosad fetaost till

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar