tisdag 11 juni 2019

Nektariner på smördeg med valnötssmulor

Några nästan övermogna nektariner i fruktskålen, ett par överblivna smördegsplattor i frysen och en bit mandelmassa resulterade i denna smarriga paj till fikat i söndags.


Skivade nektariner på en bädd av smördeg och riven mandelmassa.
Toppade med valnötssmul.

En nektarinpaj serverad med vaniljglass
    3 plattor smördeg

    Fyllning

    100 g mandelmassa 
    5 nektariner

    Smulor

      0,5 dl valnötter 
    0,5 dl socker
      0,75 dl vetemjöl
    50 g smör

    Gör så här
    • Värm ugnen till 225 grader
       Kavla ut smördegen och fodra en pajform med löstagbar kant
      Grädda i cirka 5-8 minuter och ta ut formen
      Sänk temperaturen till 200 grader
      Fyllning
      Riv mandelmassan fint och strö över smördegen
      Dela och kärna ur nektarinerna
      Skär i tunna skivor och lägg omlott på mandelmassan
      Smulor
      Rosta valnötterna lätt i en stekpanna
      Hacka nötterna och lägg dem i en bunke
      Tillsätt socker och vetemjöl
      Skär smöret i kuber och finfördela allt i bunken till en grynig massa
      Strö smulorna över pajen, 
      låt gärna nektarinerna synas lite i mitten, och grädda i 15-20 minuter
      Servera med vaniljglass eller lättvispad grädde


    Inga kommentarer:

    Skicka en kommentar