När jag lagade potatismos härom dagen gjorde jag lite extra så det skulle räcka till potatisbullar. Jag tillsatte äggulor, mjöl och lite brynt lök i moset till potatisbullarna och kryddade med salt och svartpeppar.
Idag formade jag moset till bullar och stekte dem i smör.
Potatisbullar
1
kg
potatis
0,5
dl
vetemjöl
2
st äggulor
1
st
ägg
2 gula lökar
0,5
tsk
salt
2
krm
svartpeppar
1
msk
smör
0,5
msk
rapsolja
Gör så här
Sätt ugnen på 150 grader
Skala potatisen
Skär den i mindre bitar och koka i saltat vatten
Skala och finhacka löken
Bryn löken lätt i smör
Sila av potatisvattnet och pressa
potatisen genom en potatispress
Tillsätt mjöl, äggulor, ägg, brynt lök, salt och
peppar
och blanda om lite försiktigt till en jämn smet
och blanda om lite försiktigt till en jämn smet
Forma 10-12 bullar med vattensköljda
händer
Hetta upp smör och olja i en stekpanna
och stek potatisbullarna
ca 3-4 min på båda sidor
så att de får en fin gyllenbrun stekyta
Lägg
sedan över dem på ett ugnsfast fat
och sätt in i ugnen ca 10 min
Tillbehör
2
paket
bacon
Lingonsylt
Morotssallad
500 gram rivna morötter
1 rivet äpple
0,5 dl saft från en apelsin
1 tsk sesamfrön (svarta eller ljusa)
1 rivet äpple
0,5 dl saft från en apelsin
1 tsk sesamfrön (svarta eller ljusa)
Gör så här
Häll apelsinsaften över det rivna äpplet så att det inte mörknar
Blanda de rivna morötterna och rivna äpplet
Blanda de rivna morötterna och rivna äpplet
och lägg upp salladen i en skål eller på ett fat
Strö sesamfrön över vid serveringen
Strö sesamfrön över vid serveringen
Servera potatisbullarna tillsammans med stekt bacon,
morotssallad och lingonsylt.
Potatisbullar har jag aldrig fallit för men tallriken fick mig sugen på raggmunk med lingon och fläsk. Så tack för middagstipset ;)
SvaraRaderaRaggmunk är också en potatisvariant. Visst är potatisen en fantastisk knöl som går att ätas på alla möjliga sätt :)
RaderaGillar du jordärtskocka? Testa isf att göra raggmunk på dem. Gott som godis :D
RaderaAha, det ska jag lägga på minnet. Tack för tipset!
Radera