lördag 28 december 2019

Trerätters nyårsmeny med frukttema

Avrunda 2019 med en fruktig meny. Jag har satt samman en meny med recept från Ica.se och Coop.se och passande vintips. Smaklig måltid och gott nytt år!

 Fruktiga räkor i glas. En räkcocktail med papaya, äpple, gurka och rödlök som du serverar med en dressing av sweet chilisås, vinäger och olivolja. Enkelt och festligt.

Fruktiga räkor i glas

6 portioner

500 g räkor (med skal)
1 papaya
1 äpple
1/2 gurka
1 rödlök
Dressing
3 msk olivolja
3 msk sweet chilisås
3 msk vinäger
Garnering
Lite ruccolasallat eller mâchesallad
ev några dillvippa

Gör så här
Skala räkorna
Skala alla grönsaker och frukter och skär i små tärningar
Dressing
Blanda alla ingredienser till dressingen
Häll den över grönsaker, frukt och räkor
Fördela alltsammans i portionsglas
Garnera med salladsblad samt ev lite dillvippor

Dryck
Ett vitt fruktig vin med inslag av päron, nektarin, färska örter och limeskal.
Alvarinho Contacto. Nr 6707 på Systembolaget.


Förbered salsa och chèvrecrème och ställ i kylen. 
Ta fram entrecôte i god tid och förbered klyftpotatis på en ugnsplåt.

 

Entrecôte med exotisk fruktsalsa

  6 portioner 

900 g skivad, kryddad/marinerad entrecôte 
3 msk smör
Exotisk fruktsalsa
3 skalade, tärnade kiwi 

450 g tärnad mango
15 tärnade jordgubbar 

3 tunt skivade salladslökar 
3 msk hackad färsk koriander
1,5 lime, rivet skal och pressad saft
0.75 krm nymalen svartpeppar

Gör så här
Börja med salsan.
Blanda alla ingredienser i en skål och ställ salsan i kylen.
Tag fram köttet i tid så det blir rumstempererat. En kylskåpskall köttbit kyler ner pannan och ger ingen fin stekyta.  
Torka av köttet med hushållspapper och krydda med salt och peppar. Då dras saltet in i köttets yta och ger en jämnare och tydligare smak. Peppra också gärna efter stekning för tydligare smak av nymald peppar.
Stek köttet på hög värme i en stekpanna med smör och olja. Stek 2-3 minuter eller tills köttet vätskar sig på den ostekta sidan. Vänd köttet och stek ytterligare 2-3 minuter. Använd en digitaltermometer och mät temperaturen. 
Temperaturer: 
medium/medium rare 52-54˚C, 
medium/medium välstekt 58–68˚C, 
välstekt/well-done 70°C.

Klyftpotatis

6 portioner 

1,5 kg potatis, en fast sort 

3 msk rapsolja 

Salt

Gör så här
Värm ugnen till 200 grader.
Skala potatisen och skär i klyftor
 Lägg på en bakplåtsklädd plåt
Tillsätt olja och salt efter smak
Blanda om ordentligt och rosta i ugn ca 35-40 min  

Chèvrecrème

6 portioner
300 g chèvreost
  3 dl matyoghurt eller gräddfil
Salt och peppar


 Gör så här
Skär bort kanterna från osten
Smula ner osten i en bunke och blanda med matyoghurt 
Smaksätt med salt och peppar

Dryck
Ett mjukt rött vin med bärig smak. 
Beaujolais Villages. Nr 2317 på Systembolaget.


 Tropisk marängsviss med mandellikör, passionsfrukt och mango. Så gott!


Tropisk marängsviss

6 portioner 

3 dl vispgrädde
Amaretto (mandellikör)
6 passionsfrukter
1 liter vaniljglass
1 stor mango, i tärningar
Maränger
Färsk mynta, till garnering
 

 Gör så här
Vispa grädden fluffig och smaka ev av med Amaretto
Gröp ur passionsfrukterna
Varva glass, grädde, mango och smulade maränger i serveringsglas
Skeda över passionsfrukten och garnera med mynta

Dryck
Ett blommigt och sött vitt vin med smak av päron, mandarin och honung. 
Nivole. Nr 7787 på Systembolaget.
 


Tips på tema fisk och rustik för nyårsfesten hittar man här!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar