Igår tog jag fram dem och kokade en fond som jag sedan kokade en skaldjurssoppa av. Klart värt besväret att koka sin egen fond. Det sitter så mycket smak i skalen.
2 portioner
ca 400 gram räkskal
6 dl vatten
1 msk olja
1 morot
ca 400 gram räkskal
6 dl vatten
1 msk olja
1 morot
1 gul lök
1 solo vitlök
1 msk tomatpuré
0,5 tsk salt
1 krm cayennepeppar
1 krm timjan
1 dl vitt vin
1 dl grädde
0,5 msk mjöl
0,5 kg skaldjur
Creme fraiche
Kryddgrönt
Gör så här
Skala och tärna morot och lök.
Höj värmen och tillsätt morot och lök.
Fräs runt i 3-4 minuter.
Tillsätt vatten och koka med eller utan lock i 10 minuter.
Fräs runt i 3-4 minuter.
Tillsätt vatten och koka med eller utan lock i 10 minuter.
Finhacka vitlöken och tillsätt den,
tomatpuré, vin, salt, cayennepeppar och timjan
och låt räkfonden sjuda i 20 minuter.
Sila sedan bort räkskalen.
Sila sedan bort räkskalen.
Ex. slå soppan
genom en sil eller ett durkslag
ner i en ny stor kastrull.
Tryck ut så mycket buljong du kan.
Tryck ut så mycket buljong du kan.
Rör ut vetemjölet i grädden och vispa i soppan.
Låt koka i 5 minuter och
smaka av med salt, vitpeppar och cayennepeppar.
Servera i sopptallrikar
Servera i sopptallrikar
med en hög skaldjur i
mitten på varje tallrik
och slå den varma soppan över.
Skeda någon klick creme fraiche,
eller som jag sauce verte, runt skaldjuren.
Åh, det är ju såååå gott! Blev riktigt sugen på Skaldjurssoppa.
SvaraRaderaKram Kajsa
Eller hur!! :)
RaderaKram Birgitta
Visst är det gott med egen räkfond! Jag har bara gjort sås på fonden förut, men måste testa soppa någon gång - men det kanske dröjer till hösten...
SvaraRaderaVarför vänta till hösten? Soppa är ju en perfekt rätt när som, tycker jag. Eller har du andra planer för våren och sommaren som gör det nödvändigt att vänta? Nu blev jag nyfiken... ;)
RaderaInte andra än att sitta vid havet, äta räkor och dricka vitt vin. (Då kan man ju spara räkskalen;-))
RaderaNej, jag tänkte mer på att det förhoppningsvis blir en varm och skön sommar även i Sverige - nu när det ser ut som om man inte kan resa.
Hav, räkor och vitt vin, låter som en kanonsommar!
RaderaOch som sagt, det ger mycket skal till soppan i höst... :)