torsdag 21 maj 2020

Sparrisplåt


Allt på en plåt!
Och under goda marinerade vita bönor, massa parmesan, rostat rågbröd och pinjenötter hittar man en vårprimör :) Nämligen sparris!
Till sparrisen rekommenderar jag en Riesling 🥂

Sparris med citron- och örtmajonnäs,
marinerade vita bönor, rågkrutonger, riven ost och ägg
4 portioner

Bas
2 knippen grön sparris
3 skivor rågbröd, i bitar
Olja
75 g pinjenötter
Salt och svartpeppar

Sås
1,5 dl majonnäs
0,5 citron, saften
30 g frysta örter, t ex dill, mynta, persilja
Salt och svartpeppar

Topping
1 frp kokta små vita bönor, avsköljda och avrunna
1 msk olja
2 tsk citronsaft
0,5 kruka basilika, grovhackad
4 löskokta ägg, halverade
2 dl lagrad ost, t ex parmesan, västerbottenost

Gör så här
Lägg sparrisen på en klädd plåt
tillsammans med brödet.
Ringla över olja och salta och peppra.
Toppa med nötterna.
Rosat i mitten av ugnen i 200 grader i ca 8 minuter.
Blanda majonnäs, citronsaft och örter till såsen.
Smaka av med salt och peppar.
Marinera bönorna i olja, citronsaft, hälften av basilikan,
salt och peppar.
Toppa plåten med de marinerade bönorna,
ägg, ost och resten av basilikan.
Servera med citron- och örtmajonnäs.

Receptet är från kokboken Plåtmat.
En kokbok jag verkligen kan rekommendera. Jag har använt den såå mycket.
Perfekt till sommarens lata dagar när man snabbt vill ha mat till många på bordet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar