Det här är vad jag kallar rolig vardagsmat; hyfsat enkel och billig mat som lyfter vardagen.
En fiskgratäng som dessutom rensade kyl och frys på slattar av grönsaker, örter och riven ost.
Tänk så mycket god mat och olika varianter på rätter det finns.
Varför blir det då ändå så lätt att man lagar samma rätter vecka efter vecka?
Innan
jag började blogga om mat så var det just så, att vi åt i stort sätt
samma mat varje vecka.
Det var köttfärssås en dag, stekt falukorv en
annan och pannkakor den tredje, typ. Men iom med bloggen så var jag ju
tvungen att börja laga och prova nya recept för att ha nya rätter att blogga om. Lösningen för att få matlagningen varierad var att börja planera maten. Jag brukar börja med att söka recept på nätet, i kokböcker och
tidningar. När jag är klar med vilken mat jag ska laga i veckan tittar
jag i mina skåp vad som finns hemma och vad jag måste komplettera med,
innan jag åker till affären. På så sätt slipper jag stå i affären och
fundera på vad vi ska äta, vilket var en stor anledningen till att jag tidigare ofta
lagade samma rätter, att jag köpte ingredienser till de rätter jag
kunde utantill. Dessutom undviker jag att få dubbletter av något i
skåpen och jag har alltid ingredienser hemma till de maträtter jag
tänker laga.
Genom
att planera matlagningen blir den inte bara varierad, utan det sparar
även tid och pengar. Vi slänger generellt på tok för mycket mat, så att
planera inköpen ökar chansen att använd allt man handlar hem och därmed
minska matsvinnet. Laga gärna lite större sats istället om du har lite
mer av något, som annars inte går åt, så det även räcker till matlådor.
500 g
laxfilé
1 msk smör
ca 300 g grönsaker
1 msk smör
ca 300 g grönsaker
(broccoli, paprika, zucchini)
200 g körsbärstomat
1 tsk salt
Basilika- och västerbottenssås
2.5 dl grädde
2 msk fiskfond
1 dl vatten
0.5 citron, pressad saft
1 kruka färsk basilika, grovhackad
50 g västerbottensost, riven
Till servering
ris eller potatis
200 g körsbärstomat
1 tsk salt
Basilika- och västerbottenssås
2.5 dl grädde
2 msk fiskfond
1 dl vatten
0.5 citron, pressad saft
1 kruka färsk basilika, grovhackad
50 g västerbottensost, riven
Till servering
ris eller potatis
Gör så här
Sätt ugnen på 200°.
Skär
laxen i portionsbitar och salta.
Hetta upp en stekpanna
och klicka i smör.
Stek grönsaker ca 5 min.
Tillsätt tomaterna.
Tillsätt tomaterna.
Täck botten på en ugnsform
med grönsaksblandningen.
Lägg laxbitarna ovanpå och dra några varv med pepparkvarnen.
Lägg laxbitarna ovanpå och dra några varv med pepparkvarnen.
Blanda alla ingredienser
till såsen och häll den över
fisken.
Gratinera mitt i ugnen ca 20 min.
Gratinera mitt i ugnen ca 20 min.
Servera med en grönsallad
och ris eller kokt
potatis.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar