fredag 3 juli 2020

Gratinerad lax med basilika och västerbottensost



Det här är vad jag kallar rolig vardagsmat; hyfsat enkel och billig mat som lyfter vardagen.
En fiskgratäng som dessutom rensade kyl och frys på slattar av grönsaker, örter och riven ost.

Tänk så mycket god mat och olika varianter på rätter det finns.
Varför blir det då ändå så lätt att man lagar samma rätter vecka efter vecka? 
Innan jag började blogga om mat så var det just så, att vi åt i stort sätt samma mat varje vecka.
Det var köttfärssås en dag, stekt falukorv en annan och pannkakor den tredje, typ. Men iom med bloggen så var jag ju tvungen att börja laga och prova nya recept för att ha nya rätter att blogga om. Lösningen för att få matlagningen varierad var att börja planera maten. Jag brukar börja med att söka recept på nätet, i kokböcker och tidningar. När jag är klar med vilken mat jag ska laga i veckan tittar jag i mina skåp vad som finns hemma och vad jag måste komplettera med, innan jag åker till affären. På så sätt slipper jag stå i affären och fundera på vad vi ska äta, vilket var en stor anledningen till att jag  tidigare ofta lagade samma rätter, att jag köpte ingredienser till de rätter jag kunde utantill. Dessutom undviker jag att få dubbletter av något i skåpen och jag har alltid ingredienser hemma till de maträtter jag tänker laga. Genom att planera matlagningen blir den inte bara varierad, utan det sparar även tid och pengar. Vi slänger generellt på tok för mycket mat, så att planera inköpen ökar chansen att använd allt man handlar hem och därmed minska matsvinnet. Laga gärna lite större sats istället om du har lite mer av något, som annars inte går åt, så det även räcker till matlådor.



500 g laxfilé
1 msk smör
ca 300 g grönsaker
(broccoli, paprika, zucchini)
200 g körsbärstomat
1 tsk salt

Basilika- och västerbottenssås
2.5 dl grädde
2 msk fiskfond
1 dl vatten
0.5 citron, pressad saft
1 kruka färsk basilika, grovhackad
50 g västerbottensost, riven

Till servering
ris eller potatis

Gör så här
Sätt ugnen på 200°.
Skär laxen i portionsbitar och salta.
Hetta upp en stekpanna och klicka i smör.
Stek grönsaker ca 5 min.
Tillsätt tomaterna.
Täck botten på en ugnsform med grönsaksblandningen.
Lägg laxbitarna ovanpå och dra några varv med pepparkvarnen.
Blanda alla ingredienser till såsen och häll den över fisken.
Gratinera mitt i ugnen ca 20 min.
Servera med en grönsallad och ris eller kokt potatis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar