lördag 29 augusti 2020

Äppelpaj med kanel

En äppelpaj bakad på amerikanskt vis med frasigt lock.

 

4 dl vetemjöl 

200 g smör

2 msk vatten, kallt

 6-8 äpplen 

0,5 dl strösocker 

1 msk malen kanel 

2 msk vatten 

 

 

 

Gör så här 

Degen: Hacka samman mjöl och matfett till en grynig massa. Tillsätt vattnet lite i taget och arbeta snabbt ihop alltsammans till en smidig slät deg. Degen kan också blandas i en matberedare. Platta ut degen, täck den med plastfolie och låt den vila kallt ca 30 minuter.
Fyllningen: Skala äpplena och skär i små tärningar. Lägg äppeltärningar och vatten i en kastrull. Koka upp och rör ner socker och kanel. Ta av från värmen.
Pajen: Dela degen i två delar. Kavla ut den ena som en botten och lägg den i formen. Ett tips är att kavla ut degen mellan två bakplåtspapper som är lätt mjölade. för att degen lätt ska släppa från underlaget utan att för den skull behöva använda en massa mjöl. Lägg i fyllningen. Kavla ut den andra degen som ett lock och lägg över. Tryck till runt kanten och stick/skär några hål/mönster i deglocket. Strö över lite socker, kanel och pärlsocker. Grädda pajen i
200 grader mitt i ugnen i ca 30 minuter tills den får fin färg.

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar