torsdag 24 september 2020

Broccoli- och brysselkålspaj

Vegetarisk paj med broccoli och brysselkål toppad med saltrostade mandelspån.
Jag hade bitar av fetaost och västerbottenost kvar som jag blandade i pajen. 

Annars passar getost eller någon mögelost fint. 
Perfekt när man har ostbitar kvar efter en ostbricka eller liknande.


 3 dl vetemjöl
125 g kylskåpskallt smör
1-2 msk iskallt vatten
250 g broccoli
500 g brysselkål
100 g riven ost
4 ägg
3 dl gräddmjölk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Gör så här
Hacka smör och mjöl till en grynig massa. 
Tillsätt vatten och hacka snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i en ugnssäker form ca 28 cm i diameter. 
Låt vila i kyl minst 30 min.
Sätt ugnen på 225°.
Nagga pajskalet och grädda i mitten av ugnen ca 10 min. 
Sänk värmen till 150°.
Skär av stammen på broccolin. Ansa och skär stammen i bitar. 
Dela buketterna i jämnstora bitar.
Skär av rotfästet på brysselkålen. Plocka av de yttersta bladen. 
Dela brysselkålen i halvor.
Koka broccoli och brysselkål i lättsaltat vatten ca 3 min. 
Kyl i kallt vatten och låt rinna av i ett durkslag.
Lägg broccoli, brysselkål och ost i pajskalet.
Vispa ihop ägg, gräddmjölk, salt och peppar och häll i skalet. 
Grädda i nedre delen av ugnen 45-50 min.
Rosta mandelspån och strö över vid servering.
 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar