Mmm... gott, gott!! Rustik päronpaj utan form som inte är jättesöt. Serveras gärna ljummen tillsammans med en klick grädde.
Pajbotten
220 g smör, kallt
4,5 dl vetemjöl
1 msk socker
1 krm salt
2 msk kallt vatten
Mandelfyllning
300 g mandelmassa
100 g smör, rumstempererat
1 ägg
0,5 dl vetemjöl
0,5 tsk kardemumma
0,5 tsk kanel
Topping
5-6 päron, skalade och skivade
10-15 g smör
1 näve hyvlad mandel
1 ägg, till pensling
1-2 msk farinsocker
Gör så här
Dela smöret i små tärningar. Lägg alla ingredienser förutom vattnet i en bunke och kör med elvisp med krokar till en smulig massa. Tillsätt vattnet och kör tills degen börjar gå ihop. Tryck ihop degen lite lätt, plasta och låt vila i kylen i 20 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Riv mandelmassan grovt och blanda med smöret till en slät smet. Tillsätt ägg, vetemjöl och kryddor. Blanda väl.
Kavla ut degen till en rundel, 30 cm i diameter, på ett bakplåtspapper. Lägg över pappret med degen på en plåt.
Bred ut mandelfyllningen, men spara 3-4 cm runt kanten så du kan vika upp den sedan. Lägg päronskivorna omlott ovanpå mandelfyllningen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar