söndag 27 september 2020

Pärongalette med mandelfyllning

Mmm... gott, gott!!  Rustik päronpaj utan form som inte är jättesöt. Serveras gärna ljummen tillsammans med en klick grädde.

 

 Pajbotten

220 g smör, kallt

4,5 dl vetemjöl

1 msk socker

1 krm salt

2 msk kallt vatten

 Mandelfyllning

300 g mandelmassa

100 g smör, rumstempererat

1 ägg

0,5 dl vetemjöl

0,5 tsk kardemumma

0,5 tsk kanel

Topping

5-6 päron, skalade och skivade

10-15 g smör

1 näve hyvlad mandel

1 ägg, till pensling

1-2 msk farinsocker

Gör så här

Dela smöret i små tärningar. Lägg alla ingredienser förutom vattnet i en bunke och kör med elvisp med krokar till en smulig massa. Tillsätt vattnet och kör tills degen börjar gå ihop. Tryck ihop degen lite lätt, plasta och låt vila i kylen i 20 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader.

Riv mandelmassan grovt och blanda med smöret till en slät smet. Tillsätt ägg, vetemjöl och kryddor. Blanda väl.

Kavla ut degen till en rundel, 30 cm i diameter, på ett bakplåtspapper. Lägg över pappret med degen på en plåt.

Bred ut mandelfyllningen, men spara 3-4 cm runt kanten så du kan vika upp den sedan. Lägg päronskivorna omlott ovanpå mandelfyllningen.


Klicka ut smöret och strö över hyvlad mandel. Vik över kanten runt om och pensla kanten med ett uppvispat ägg.


Strö över farinsocker.

 
Grädda mitt i ugnen i 35 -40 minuter.


Serveras som sagt gärna ljummen tillsammans med en klick grädde.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar