tisdag 13 oktober 2020

Blomkåls- och currygryta och ett kokbokstips

Snabblagat, gott och portionen under tian!
Recept ur kokboken Portionen under tian - 300 kronors veckorna av Hanna Olvenmark med snabb och  enkel matlagning, billig och klimatsmart mat och med färdiga veckomenyer och inköpslistor anpassade efter råvaror i säsong. En komplett bok för både ditt vardagspussel och ekonomi men också för vår planets mående.  

4 portioner
 
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
1 msk ingefära, färsk riven
1 msk gul curry
0,5 st blomkålhuvud á ca 600 g
500 g potatis
8 dl
vatten
3 dl röda linser, torkade
1 st grönsaksbuljongtärning
1 msk koriander, fryst
Salt & svartpeppar
Olja att steka i
 
Gör så här 
Skala och hacka lök och vitlök fint. 
Riv ingefäran. 
Hetta upp olja i en kastrull 
och fräs lök, vitlök, ingefära och curry 
på medelvärme i ett par minuter.

Hacka blomkål och potatis i centimeterstora bitar
och lägg i fräset. Rör runt.
Tillsätt vatten, linser och buljong
och låt koka i 15 minuter. .
Späd ev med mer vatten till önskad konsistens
Lägg i den frysta koriandern på slutet.

Servera som den är
eller mixa grovt med stavmixer för en lite krämigare gryta.
Smaka av med salt och svartpeppar.

Grytan blir bara godare om den får stå till sig lite,
så mitt tips är ett att ta med grytan som matlåda dagen efter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar