torsdag 15 oktober 2020

Fredagsfeeling med pizza bianco

Eftersom jag inte gärna slänger någon mat så blev det tema blomkål här på bloggen den här veckan. Blomkåls- rökt lax- och äggröra till en enklare lunch hittar man här. Receptet på en snabb, god och billig blomkåls- och currygryta finns här.
Och eftersom det är fredag idag tycker jag att receptet på pizza bianco
som jag åt förra fredagen, med blomkål, citron-tahini-kräm och champinjoner och som är lite extra matig med mixade vita bönor i degen, passar sig extra bra att lägga upp just idag 😊

 Pizzadeg
0,25 pkt jäst
2
dl vatten, fingervarmt

1
tsk salt

1
msk rapsolja

3
dl vita bönor, kokta

7
dl vetemjöl

 
Topping 
200 g blomkål 
100 g champinjoner
 1 st citron 
1 tsk tahini 
2 dl creme fraiche
1 tsk timjan 
1 dl smakrik ost, riven
 Salt och svartpeppar 
Ev. färsk timjan att toppa med
 
Gör så här
Smula jästen i en bunke.

Slå på det fingervarma vattnet och rör om.

Rör i salt och olja.

Mixa de kokta vita bönorna och vispa ner i jästvattnet.

Rör i mjöl, så att du har en bra deg som du kan knåda.

Knåda i någon minut.

Jäs under bakduk i ca 40 min.

Sätt ugnen på 250 grader.
Skär champinjoner och blomkål i tumma skivor.
Riv citronskal och pressa i saften av halva citronen i en skål. Rör i tahini och fraiche.

När pizzadegen jäst klart:
Kavla ut på ett bakplåtspapper och bred ut citronkrämen över pizzabotten.
Lägg på champinjoner, blomkål, timjan, salt och peppar.
Strö över hälften av osten och ställ in i ugnen tills den fått en fin yta, ca 10 min. 

Toppa med resterande ost och ev. färsk timjan.

Och vill man vara riktigt klimatsmart så tar man även hand om blasten på blomkålen och gör förslagsvis en coleslaw. Receptet på det hittar man här.

Ha nu en riktigt fin fredag och trevlig helg! 

Kram Birgitta

4 kommentarer:

  1. Påverkar bönorna smaken något? För flera år sedan gjorde jag bara pizzabotten på just blomkål, minns inte hur den smakade men minns att det var gott och att jag blev behagligt mätt. Tog dock sin lilla tid att riva blomkålen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skulle inte säga att bönorna påverkar smaken direkt. Vita bönor har ju inte speciellt mycket smak i sig.
      Blomkålspizza har jag aldrig ätit. Jag googlade och hittade ett recept där man blandar blomkålsris med parmesan, mozzarella, oregano, chiliflakes, mandelmjöl, salt och ägg till en deg. Hur gjorde du?

      Radera
    2. Minns tyvärr inte men ibte så avancerat som du gjorde. Riven blomkål, ägg och salt minns jag. Tror faktiskt inte det var något mer.

      Radera