måndag 23 november 2020

Mousse x 2 på sked och glas till adventsmyset


Röror av olika slag är en personlig favorit. 
Så när det ska dukas fram till glöggmys så är salta röror ett givet inslag på min adventsbuffé. I år kommer sältan från ansjovis i en mousse i glas.

 6 portioner

2 gelatinblad
1 burk ansjovisfiléer, à 125 g
200 g färskost
1 msk ansjovisspad
  3 msk finhackad gräslök
Citronsaft

Topping
finhackad rödlök
gräslök
 

 
Gör så här
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 minuter.
 Finhacka ansjovisfiléerna och blanda med färskosten.
Rör ner ansjovisspad, gräslök och några droppar citronsaft.
Lyft upp gelatinbladen och smält dem på svag värme i en liten kastrull.
Ta av från värmen och låt svalna en aning.
Rör ner ett par matskedar av ansjovisblandningen i gelatinet.
Rör sedan ner gelatinblandningen i resten av moussen.
Fördela moussen i små glas och ställ in i kylskåpet och låt stelna.
Toppa med rödlök och gräslök vid servering.
 
Och från en laxmousse på sked.


ca 6-10 skedar

ca 200 g varmrökt lax
0,75 dl crème fraiche
2 msk majonnäs
1–2 tsk pressad citronsaft
salt, svartpeppar
Topping
finhackad rödlök
gräslök

Gör så här
Rensa laxen från skinn och ben.
Mosa samman lax, crème fraiche, majonnäs och citronsaft.
Salta och peppra lite grann.
Vid servering:

Fördela moussen på skedar.
Toppa med rödlök och dill.

Och vill man inte använda fisk i röran så kan man använda bacon.
Klicka här för recept!

 

Annars är ju ädelost en klassiker till pepparkaka på glöggminglet.
Recept på ädeloströror hitta man här.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar