söndag 14 februari 2021

Trerättersmiddag för två på Alla hjärtans dag

Helgkassar för take away i all ära
men mannen och jag tog och plockade godbitar från olika påsar
och lagade istället vår egen
middag för två tillsammans 💖

Skaldjurssoppa med kräftfyllt smördegshjärta. 

Ryggbiff med baconlindad sparris, pepparsås och potatisgratäng.

Chokladmoussebakelse smaksatt med Frangelicolikör,
rostade nötter samt jordgubbssalsa med lime och mynta.


Skaldjurssoppa med kräftfyllt smördegshjärta.

 2 portioner

1 förp Keldas skärgårdssoppa
200 g kräftstjärtar/hummer
100 g räkor
50 g musslor
1 dl crème fraîche
dill

Gör så här
Koka upp soppan i en kastrull under omrörning.
Tillsätt kräftstjärtar, räkor och musslor,
spara några för garnering, och låt sjuda 2-3 minuter.

Servera soppan i en djup skål,
med en klick crème fraiche och garnera med dill.

Och till soppan serverades frasiga smördegshjärtan med krämig kräftröra.

1 kyld smördegsrulle
1 ägg till pensling
75 g kräftstjärtar + några till garnering
1 msk finhackad rödlök
1 msk majonnäs
1 msk crème fraiche
0,33 hackad färsk röd chilifrukt
utan hinnor och kärnor
Salt och peppar
Ärtskott

Gör så här
Ta ut fyra större hjärtan i smördegen med mått eller för hand. Lägg två av dem på en bakpappersklädd plåt.
Pensla med uppvispat ägg.
Skär sedan ut två mindre hjärtan ur de två andra hjärtana.


Lägg hjärtana med hål ovanpå dem på plåten
så det blir ett dubbelt lager som ram till bottenplattan.
Pensla även detta lager med uppvispat ägg.

 
Grädda i 225˚ i 12–15 minuter eller tills de har fått fin färg.
Ta ut och låt svalna.

 

Dela kräftstjärtarna och låt dem rinna av.
Blanda samman fyllningen och smaka av med salt och peppar.
Fyll hjärtformarna vid servering.
Garnera med ärtskott.


Ryggbiff med baconlindad sparris, pepparsås och potatisgratäng

2 portioner 

Potatisgratäng
6 potatisar, mjölig sort
  1 gul lök
1,5-2 dl riven ost
0,75 tsk salt
1,5 krm svartpeppar
  2,5 - 3 dl grädde

Gör så här
Skala och skiva hälften av potatisen
Lägg i en ugnsfast form eller i portionsformar
Skala och skiva löken
Lägg löken över potatisen
Riv osten och lägg det mesta av osten över löken
Salta och peppra
Skala och skiva resten av potatisen och lägg i formen
Lägg det sista av osten överst
Häll på grädden
Grädda i 225 grader i 40-50 minuter
 

Pepparsås
Fräs en gul hackad lök i smör.
Tillsätt en matsked tomatpuré,
nymortlad svartpeppar, vitpeppar och rödpeppar. En tesked av varje.
Tillsätt vatten så det täcker precis.

Koka upp och reducera ner till hälften.
Sila av och häll tillbaka såsen i kastrullen.
Tillsätt en deciliter vatten och en deciliter grädde.

En matsked kalvfond och två teskedar soya
och en nypa socker.

Låt koka ihop på låg värme ca 20 minuter.
Red ev av med maizenamjöl utrört i lite vatten.
Smaka av.
 

 
Ryggbiff med baconlindad sparris 
2 skiva ryggbiff, ca 150-200 g/st

125 g bacon
8 st sparris
Smör

Gör så här
Skölj och bryt av sparris där det naturligt ger efter.

Linda bacon runt varje sparris.

Placera baconlindad sparris på en bakplåt med bakplåtspapper.
Stek i förvärmd ugn vid 200° C i ca. 15-20 minuter

Vi stekte ryggbiffen på hög värme i smör, 
några minuter på varje sida.
Saltade och pepprade med pepparmix.


Dryck🍷 - Daytripper Cabernet Sauvignon!

 

Chokladmoussebakelse smaksatt med Frangelico och rostade nötter
samt jordgubbssalsa med lime och mynta

4 bakelser 


Kladdkaksbotten
50  g Smör
1,25 dl strösocker
1 st ägg
0,75 dl vetemjöl
1 msk
kakao
0,5 tsk vaniljsocker

Gör så här
Sätt ugnen på 175°.
Smält smöret.
Rör ner socker och ägg och blanda väl.
Rör ner övriga ingredienser.
Häll smeten i en smord och bröad form
med löstagbar kant, cirka 12 cm i diameter.
Grädda mitt i ugnen i cirka 25 minuter.
Ta ut kakan och låt svalna.
Dela botten till två bottnar.

Chokladmousse
1 st
Gelatinblad

100 g
choklad - mörk vit eller blond

1,5 msk frangelicolikör
1 dl turkisk yoghurt
1 dl
vispgrädde
0,5 dl rostade hasselnötter, hackade 

Gör så här
Lägg gelatinbladet i blöt i 5 minuter.
Vispa grädden.
Smält chokladen i mikrovågsugn
och blanda den sedan med yoghurt.
Ta upp gelatinbladet, krama ur det
och smält det tillsammans med lite av chokladyoghurten i mikron.
Vänd ner med resten av chokladyoghurten
och vänd sedan ner i grädden.
Blanda i likör och hackade nötter 
Häll moussen på de avsvalnade bottnarna.
Använd den två löstagbara kanter som formar.
Jämna till och ställ i frysen 1 timme.

Jordgubbssalsa
0,5 liter jordgubbar
 1 msk florsocker
0,25 lime, saften
 1 myntakvistar

Gör så här
Snoppa jordgubbarna och skär dem i bitar.
Strö på florsocker och pressa limesaft över.
Finhacka bladen från en myntakvist
och strö över jordgubbssalladen.
Rör om försiktigt och låt stå några timmar i kylen.
Strö på mer finhackad mynta före serveringen.

 Chokladsås
1 dl
kakao

1 dl
Socker

1 dl
Vatten

Gör så här
Vispa ihop alla ingredienser till såsen och låt koka upp.
Ta av från plattan, häll upp i plastburk och låt kallna helt.
Tunna ev ut med vatten eller grädde.

Servering
Ta ut bakelserna ut frysen och dela på mitten.
Häll chokladsåsen över moussebakelserna
och servera med jordgubbssalsan.

 Fortsatt trevlig alla hjärtans dag 💖

2 kommentarer:

  1. Oj så mycket gott! Dom där smördegshjärtanen ska jag göra någon gång. Jättefina. Kraaam Pia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Smördegshjärtana blev verkligen effektfulla och goda. Dessutom var de enkla att göra. Kram!

      Radera