Helgkassar för take away i all ära
men mannen och jag tog och plockade godbitar från olika påsar
och lagade istället vår egen middag för två tillsammans 💖
Skaldjurssoppa med kräftfyllt smördegshjärta.
Ryggbiff med baconlindad sparris, pepparsås och potatisgratäng.
Chokladmoussebakelse smaksatt med Frangelicolikör,
rostade nötter samt jordgubbssalsa med lime och mynta.
Skaldjurssoppa med kräftfyllt smördegshjärta.
2 portioner
200 g kräftstjärtar/hummer
100 g räkor
50 g musslor
1 dl crème fraîche
dill
Gör så här
Tillsätt kräftstjärtar, räkor och musslor,
spara några för garnering, och låt sjuda 2-3 minuter.
Servera soppan i en djup skål,
med en klick crème fraiche och garnera med dill.
Och till soppan serverades frasiga smördegshjärtan med krämig kräftröra.
1 kyld smördegsrulle
1 ägg till pensling
75 g kräftstjärtar + några till garnering
1 msk finhackad rödlök
1 msk majonnäs
1 msk crème fraiche
0,33 hackad färsk röd chilifrukt utan hinnor och kärnor
Salt och peppar
Ärtskott
Gör så här
Ta
ut fyra större hjärtan i smördegen med mått eller för hand. Lägg två av dem på
en bakpappersklädd plåt.
Pensla med uppvispat ägg.
Skär sedan ut två mindre hjärtan ur de två andra hjärtana.
Lägg hjärtana med hål ovanpå dem på plåten
så det blir ett dubbelt lager som ram till
bottenplattan.
Pensla även detta lager med uppvispat ägg.
Grädda i 225˚ i 12–15 minuter eller tills de har fått fin färg.
Ta ut och låt svalna.
Dela kräftstjärtarna och låt dem rinna av.
Blanda samman fyllningen och smaka av med salt och peppar.
Fyll hjärtformarna vid servering.
Garnera med ärtskott.
Ryggbiff med baconlindad sparris, pepparsås och potatisgratäng
2 portioner
Pepparsås
Fräs en gul hackad lök i smör.
Tillsätt en matsked
tomatpuré,
nymortlad svartpeppar, vitpeppar och rödpeppar. En tesked av
varje.
Tillsätt vatten så det täcker precis.
Koka upp och reducera ner till hälften.
Sila av och häll tillbaka såsen i
kastrullen.
Tillsätt en deciliter vatten och en deciliter
grädde.
En matsked kalvfond och två teskedar soya
och en nypa socker.
Låt koka ihop på låg värme ca 20 minuter.
Red ev av med maizenamjöl utrört i lite vatten.
Smaka av.
2 skiva ryggbiff, ca 150-200 g/st
125 g bacon
8 st sparris
Smör
Gör så här
Skölj och bryt av sparris där det naturligt ger efter.
Linda bacon runt varje sparris.
Placera baconlindad sparris på en bakplåt med bakplåtspapper.
Stek i förvärmd ugn vid 200° C i ca. 15-20 minuter
Saltade och pepprade med pepparmix.
samt jordgubbssalsa med lime och mynta
4 bakelser
Kladdkaksbotten
50 g
Smör
1,25 dl
strösocker
1 st ägg
0,75 dl vetemjöl
1 msk
kakao
0,5 tsk
vaniljsocker
Gör så här
Sätt ugnen på 175°.
Smält smöret.
Rör ner socker och ägg och blanda väl.
Rör ner övriga ingredienser.
Häll smeten i en smord och bröad form
med
löstagbar kant, cirka 12 cm i diameter.
Grädda mitt i ugnen i cirka 25
minuter.
Ta ut kakan och låt svalna.
Dela botten till två bottnar.
Chokladmousse
1 st
Gelatinblad
100 g
choklad - mörk vit eller blond
1,5 msk frangelicolikör
1 dl
turkisk yoghurt
1 dl vispgrädde
0,5 dl rostade hasselnötter, hackade
Gör så här
Lägg gelatinbladet i blöt i 5 minuter.
Vispa grädden.
Smält chokladen i
mikrovågsugn
och blanda den sedan med yoghurt.
Ta upp gelatinbladet,
krama ur det
och smält det tillsammans med lite av chokladyoghurten i
mikron.
Vänd ner med resten av chokladyoghurten
och vänd sedan ner i grädden.
Blanda i likör och hackade nötter
Häll moussen på de avsvalnade bottnarna.
Använd den två löstagbara kanter som formar.
Jämna till och ställ i frysen 1 timme.
Jordgubbssalsa
0,5 liter jordgubbar
1 msk florsocker
0,25 lime, saften
1 myntakvistar
Gör så här
Snoppa jordgubbarna och skär dem i bitar.
Strö på florsocker och pressa limesaft över.
Finhacka bladen från en
myntakvist
och strö över jordgubbssalladen.
Rör om försiktigt och låt
stå några timmar i kylen.
Strö på mer finhackad mynta före serveringen.
Chokladsås
1 dl
kakao
1 dl
Socker
1 dl
Vatten
Gör så här
Vispa ihop alla ingredienser till såsen och låt koka upp.
Ta
av från plattan, häll upp i plastburk och låt kallna helt.
Tunna ev ut med vatten eller grädde.
Servering
Ta ut bakelserna ut frysen och dela på mitten.
Häll chokladsåsen över moussebakelserna
och servera med jordgubbssalsan.
Fortsatt trevlig alla hjärtans dag 💖
Oj så mycket gott! Dom där smördegshjärtanen ska jag göra någon gång. Jättefina. Kraaam Pia
SvaraRaderaSmördegshjärtana blev verkligen effektfulla och goda. Dessutom var de enkla att göra. Kram!
Radera