tisdag 6 april 2021

Stekt lax med smörbakad potatis och romsås

Planen var att laga ugnsstekt  lax igår men eftersom vi hastigt och lustigt bestämde oss för att äta påsktallrik på Kanalmagasinet i Mem så blev det stekt lax med smörbakad färskpotatis och romsås till middag idag istället.
Inspiration och recept fick jag från bloggen Vin, mat, Alsace men slutresultatet blev ju som sagt med en liten annan twist. Grundidén var dock denna...

700 – 800g laxfilé, helst med skinnet kvar
1 vitlöksklyfta, skalad
lite olivolja
lite salt och vitpeppar

Romsås
3 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
2 msk torrt vitt vin
lite salt och vitpeppar
1 stort knippe dill, finhackad
1 burk rom, 80 g

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
Olja en ugnsfast form och lägg ner laxbiten i formen.
Blanda en liten skvätt olivolja med 1 pressad vitlöksklyfta. Pensla laxen med oljan.
Salta och vitpeppra försiktigt.

Sätt in laxen i ugnen tills den är färdig. Lyft försiktigt lite på fiskköttet. När det bara finns en liten, liten rå kärna är laxen klar – den lagas färdigt av eftervärmen.
I tid tar det kanske en 15 minuter.

Romsåsen
Blanda crème fraiche, majonnäs och vin.
Salta och vitpeppra försiktigt.
Rör ner finhackad dill och rom.

 

Den smörbakade potatisen blev fantastiskt god.
Lättlagad och passar till, typ allt.


 Smörbakad potatis

50 g smör (olja funkar också)
15–20 st potatisar

salt (gärna flingsalt)

färska örter

Gör så här
Sätt ugnen på 230 grader.
Smält smöret och blanda ner
hackade färska
örter och ca 0,5 msk flingsalt.
Tvätta potatisarna och lägg dem i en ugnsform.
Dela potatisarna på mitten om de är väldigt stora.
Häll smöret över potatisarna och blanda runt ordentligt.
Grädda potatisarna längst ner i ugnen i ca 50 min
eller tills de är mjuka rakt igenom och har fin färg
(storleken på potatisen varierar gräddningstiden.) 

Rör om två-tre gånger under gräddningen.

2 kommentarer:

  1. Ja vad ska man säga liksom, MUMS! Jag älskar lax, älskar potatis och romsås. Så gott! Kraaam Pia

    SvaraRadera