tisdag 18 maj 2021

Rabarber- och mandelkaka med kardemumma

En god kaka med rabarber, mandel och tydlig smak av kardemumma.


Mördeg
150 g smör, rumstempererat
2 dl
florsocker

1 st
ägg

4,5 dl
vetemjöl

Mandelfyllning

125 g smör, rumstempererat
200 g mandelmassa
2 st
ägg (1 äggula)

3 msk
mjöl

0,5 tsk
kardemumma

300 g
rabarber i bitar

2 msk
råsocker (eller rörsocker)

50 g
flagad mandel


Gör så här

Rör smör och florsocker fluffigt.
Blanda ner ägg och vetemjöl.

Kavla ut degen till en platta, 1 cm tjock.

Lägg degen i en form med löstagbar botten, ca 26 cm i diameter,
tryck ut degen i kanterna
och ställ kallt ca 1 timme.
Sätt ugnen på 180 grader.
Riv mandelmassan grovt och vispa samman med smör.

Tillsätt ägg och äggula, mjöl och kardemumma.

Rör till en jämn smet.

Blanda rabarberbitar med socker och mandelspån.


Fördela hälften av mandelmassasmeten i formen.
Blanda resten av smeten med rabarberblandningen.
Fördela och tryck ner rabarbersmeten i formen


Grädda ca 40 minuter i 180 grader.
Servera med en klick vispgrädde.


Kardemumma och mandel passar så bra till rabarber!

Varm rabarbersoppa med kardemummaglass!


Klicka på länken ovan för receptet!

Trevlig kväll!

2 kommentarer:

  1. Oj! Jisses den slår ju alla rekord liksom. Smaskelismaskens. Kraaam Pia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den blev rejält mäktig med alla godsaker i. Och så grädde på det...
      Men gott var det :) Kram!

      Radera