Helg, ledig och gott om tid att laga mat. Men det är ju så mycket annat som man vill hinna med på en helg, just därför är det perfekt att laga långkok på högrev. Låta en gryta stå och puttra på spisen och mest sköta sig själv medans man pysslar med annat.
Den här grytan är proppad med mustiga smaker och med ett sting av habanero. Såå god!
6 portioner
Köttet
1 kg högrev
2 vitlökslyftor
0,5 citron
2 tsk torkad timjan
2 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
0,5 tsk malen kryddpeppar
Grytan
1 gul lök
1 gul paprika
2 vitlöksklyftor
2 salladslökar
1 habanero
1 tsk torkad timjan
1,5 msk worcestershiresås
1 msk japansk soja
2-3 st morötter
1 frp kokta stora vita bönor, sköljda och avrunna
2 msk oxfond
1 msk majsstärkelse
olja till stekning
6 dl vatten
salt
svartpeppar
Gör så här
Skär köttet i lagom stora bitar.
Lägg i
en bunke, pressa citron och vitlök över.
Tillsätt kryddpeppar, timjan,
spiskummin och paprikapulver.
Blanda noga och låt gärna marineras en
stund
eller över natten.
Hetta upp olja i en stekpanna och stek köttet i omgångar
tills
det får ordentligt med stekyta.
Ställ åt sidan.
Hacka lök och
paprika i tärningar.
Hetta upp olja i en gryta
och stek lök och paprika
under omrörning.
Strimla salladslöken och finhacka vitlöken.
Vänd ner i
grytan och fräs lite till.
Vänd ner köttet i grytan och fräs allting
lite snabbt.
Tillsätt hackad habanero, timjan, worcestershiresås,
soja, buljong och kokhett vatten.
Låt köttet koka under lock på
medelhög värme i ca 1,5 h,
tills köttet är mört.
Skala och skär morot i
slantar,
vänd ner i grytan med bönorna.
Låt grytan puttra under lock i
ca 20 min till.
Späd ut majsstärkelse i ca 2 msk vatten och rör
ner i grytan.
Blanda noga och låt puttra i ca 5 min till utan lock,
tills grytan tjocknar.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med ris.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar