onsdag 31 augusti 2022

Kickstart med Ulrika Davidsson - ugnsbakad lax med krämig rödbetssallad

Ulrika Davidsson är kostrådgivare och jag har följt henne en del genom åren.
Hon har gett ut många kokböcker på temat hälsosam livsstil och jag gillar verkligen hennes recept.
Enkla och smakrika rätter som inte kräver allt för mycket arbete och tid i köket.
Och i måndags kickstartade jag alltså med hennes recept för att komma in igen i min rutin att äta sunt och träna ett par gånger i veckan. Träningen alternerar jag mellan jympa och yoga i grupp och simning. Och så får man inte glömma vardagsmotionen. Jag parkerar t ex 15 minuters promenad från jobbet så jag får en halvtimmes promenad dagligen. Parkeringen är
dessutom gratis, så jag sparar 400 spänn i månaden. Alltså en win-win situation, typ :)
Nu till dagens recept, ugnsbakad lax med krämig rödbetssallad. Jag hittade inga förkokta rödbetor i affären (och att koka dem själv har jag dåliga erfarenheter av, blir aldrig riktigt genomkokta av någon anledning) så jag använde mig av inlagda rödbetor istället och jag tycker det blev riktigt bra. Dessutom stekte jag laxen i stekpanna. Och försökte steka fetaosten, men det lyckades inte så bra. Jag fick inte till någon stekyta på osten, så den blev mest mjuk och ljummen. Men gott blev det :)
Imorgon står det yoga i schemat, så då får mannen klura ut och laga något gott till middag.

 

2 portioner

300 g laxfilé
salt och svartpeppar

75 g fetaost i tärningar

1 msk msk pumpafrön

3 st rödbetor

1 msk majonnäs

3 msk creme fraiche

1 tsk örtagårdskrydda

1 msk färsk finhackad timjan

0,25 st finhackad rödlök

2 dl hackad spetskål

Gör så här
Koka rödbetor i lättsaltat vatten, ca 25-30 min.
Låt svalna.

Sätt ugnen på 200 grader.
Dela laxfilén och strö på salt och peppar.

Lägg laxen i en ugnsform och lägg på fetaosttärningar
och pumpafrön.
Sätt in i ugnen i 15 minuter.

Skär rödbetor i tärningar. 
Blanda majonnäs och crème fraiche i en skål
med salt, peppar och örtagårdskrydda.

Blanda ner hackad timjan, hackad rödlök,
hackad spetskål och rödbetor.

Servera laxen med fetaost, pumpafrön och rödbetssallad.
 
 

4 kommentarer:

  1. Jag gillar Ulrikas mat. Körde ett 8 veckors program med henne en gång och gick ner många härliga kilon. Har flera av hennes kokböcker. Smart att parkera en bit bort från jobbet. Något att fundera på. Kram Pia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är hennes mat och kokböcker bra! Ofta när jag köper kokböcker upplever jag att det bara är typ ett recept som är användarvänligt, enligt mig, men med hennes kokböcker testar jag i stort sätt alla recepten. Mycket användbar kokböcker, tycker jag. Kram

      Radera
  2. The salmon looks soooooo goood!
    I've never heard of Ulrika but I will be sure to check her out.
    Have a great weekend!

    SvaraRadera
    Svar
    1. I don't think you will be disappointed. Have a great weekend, you too.

      Radera