söndag 30 oktober 2022

Gluten- och laktosfri äppelkaka

 

Hade mandelmjöl i skåpet som snart passerar bäst-före-datum, så jag tog och bakade en glutenfri äppelkaka. Blev en rätt tunn kaka som inte gick att servera som kaka till fikat.
Men i en skål ihop med en kula vaniljglass gick den hur bra som helst att äta 😋


ca 250 g äpplen
1 msk kanel
1 msk strösocker till äppelbitarna
75 g smör
1 st ägg
1 dl strösocker
0,5 dl farinsocker
1 tsk bakpulver
2 dl mandelmjöl
ev. 1 msk råsocker att strö över kakan
 
Gör så här
Skala äpplena och skär i tunna klyftor.

Mät upp kanel och strösocker i en skål. Blanda.

Lägg äppelklyftorna i kanel- och sockerblandningen
och rör om tills äppelklyftorna sugit åt sig allt eller det mesta av blandningen.

Smält smöret på svag värme.

Låt stå och svalna.
Smörj en mindre ugnstålig form ca 15x20 cm,
eller en rund form ca 19 cm diameter,
eller använd bakplåtspapper.

Mät upp ägg, strösocker och farinsocker i en bunke.
 
Vispa till en jämn pösig smet.
Tillsätt bakpulver, mandelmjöl och det smälta smöret.
Vispa snabbt ihop till en jämn smet.

Häll smeten i formen.
Tryck ner äppelbitarna.

Strö gärna över råsocker.
Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 40 minuter
tills kakan fått fin färg.
(Tiden i ugnen förlängs om du tar en mindre form och förkortas om du tar en större form.)

Servera äppelkakan ljummen, gärna med vispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass.
 

 

2 kommentarer:

  1. Låter gott som bara den. Var så sugen på äppelkaka idag men hade inga äpplen. Kraaaam Pia

    SvaraRadera