onsdag 26 oktober 2022

Grytstekta spjäll med svamp, bacon och potatis

Smakrik höstgryta som görs på revbensspjäll, rotsaker och rött vin. Toppas med stekt svamp och knaperstekt bacon. Recept från senaste numret av Coop:s Mer Smak.


1.5 kg tjocka revbensspjäll i 5 cm bitar,
eller kamben

salt och peppar
2 msk olja
2 gula lökar, hackade
100 g morot, skivad
300 g rotselleri, hackad
2 msk vetemjöl
2 msk tomatpuré
3 dl rött vin
2 lagerblad
några kvistar av t ex persilja, timjan,
oregano, rosmarin

1 vitlök, delad på mitten
0,5 liter vatten
1 köttbuljongtärning
600 g potatis, skalad
200 g kantareller eller annan svamp
(jag använde blomkålssvamp, läs här)

140 g bacon
örter, t ex rosmarin

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
Salta och peppra spjällen.
Hetta upp olja i en stor gjutjärnspanna
och bryn spjällen runt om.
Ta upp och lägg åt sidan.
Lägg i lök, morot och rotselleri,
bryn runt om några minuter.
Tillsätt mjöl och tomatpuré
och rör om någon minut.
Häll i vin, spjäll, örter, vitlök, vatten och buljong.
Koka upp, sätt på lock och ställ in i ugnen ca 2 timmar.
Smaka av med salt och peppar.
 

Koka potatisen och pressa vid servering.
Stek ur svampen och lägg i baconet.
Stek det knaprigt och vänd ner i grytan vid servering.
 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar