Smakrik höstgryta som görs på revbensspjäll, rotsaker och rött vin. Toppas med stekt svamp och knaperstekt bacon. Recept från senaste numret av Coop:s Mer Smak.
1.5 kg
tjocka revbensspjäll i 5 cm bitar,
eller kamben
salt och peppar
2 msk
olja
2
gula lökar, hackade
100 g
morot, skivad
300 g
rotselleri, hackad
2 msk
vetemjöl
2 msk
tomatpuré
3 dl
rött vin
2
lagerblad
några kvistar av t ex persilja, timjan,
oregano, rosmarin
1
vitlök, delad på mitten
0,5 liter
vatten
1
köttbuljongtärning
600 g
potatis, skalad
200 g
kantareller eller annan svamp
(jag använde blomkålssvamp, läs här)
140 g
bacon
örter, t ex rosmarin
Sätt ugnen på 175 grader.
Salta och peppra spjällen.
Hetta upp olja i en stor gjutjärnspanna
och bryn spjällen runt om.
Ta upp och lägg åt sidan.
Lägg i lök, morot och rotselleri,
bryn runt om några minuter.
Tillsätt mjöl och tomatpuré
och rör om någon minut.
Häll i vin, spjäll, örter, vitlök, vatten och buljong.
Koka upp, sätt på lock och ställ in i ugnen ca 2 timmar.
Smaka av med salt och peppar.
Koka potatisen och pressa vid servering.
Stek ur svampen och lägg i baconet.
Stek det knaprigt och vänd ner i grytan vid servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar