Till vårt adventsfika förra helgen hade jag även bakat en smarrig knäckig äppelkaka
med pekannötter. Såå god!
4 äpplen
2 ägg
1,5 dl strösocker - + 1 msk
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl strösocker
2 msk vispgrädde
2 msk vetemjöl
Vispad grädde, glass eller vaniljsås
Gör så här
Sätt ugnen på 200°.
Smörj en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
Smält smöret.
Kärna ur och skär äpplena i cm-stora tärningar.
Vispa ägg och 1,5 dl socker
vitt och luftigt.
Blanda mjöl och bakpulver.
Vänd ner mjölblandning och
smör i äggpöset
och rör till en jämn smet.
Häll smeten i formen.
Strö
över äppeltärningar och 1 msk socker.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 25 min.
Toscaglasyr
Hacka nötterna.
Blanda smör, socker, grädde och mjöl i en kastrull.
Sjud under omrörning tills det börjar tjockna.
Rör i nötterna.
Ta ut och häll toscaglasyren över
kakan.
Grädda i ytterligare ca 15 min tills ytan fått fin färg.
Flytta
eventuellt upp kakan i ugnen så att den får en fin yta. Låt kakan
svalna.
Servera med vispad grädde, glass eller vaniljsås.
Fortsatt trevlig advent!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar