tisdag 4 juli 2023

Kyckling med 7 kryddan och ugnsrostade morötter

En yoghurtmarinerad kyckling med mycket smak från 7 kryddan.
Sju kryddor är en kryddmix från Mellanöstern som består av: kardemumma, vitpeppar, svartpeppar, kanel, muskot, ingefära och kryddnejlika. En mycket användbar kryddblandning som passar i grytor och maträtter med kyckling eller lamm.

Morötter blir härligt mjuka och smakrika när de rostas i ugn. Ugnsrostade morötter är perfekt tillbehör till maten, där moroten får smak av olivolja, salt och svartpeppar.

500 g kycklinglårfiléer

Marinad
2 dl
matyoghurt- eller turkisk ­yoghurt
1 vitlöksklyfta
3 msk ostronsås
2 msk sju kryddor
2 msk japansk soja
2 msk rapsolja
1 msk srirachasås
1 msk sesamfrö

Tillbehör
4
morötter
3 dl ris- matvete
rapsolja
salt
nymald svartpeppar

 
Garnering
 salladslök

 Gör så här
Skär kycklinglåren i 3 bitar vardera.
Skala och pressa ner vitlöken i yoghurten.
Tillsätt övriga ingredienser till ­marinaden.
Lägg kycklingen i marinaden
och vänd runt den så att den täcks av marinaden.
Ställ in i kylen i ca 30 min eller längre.
Kycklingen kan ligga i ­marinaden i ett dygn.
Sätt ugnen på 200°, gärna varmluft.
Skrubba eller skala morötterna och skär dem i stavar.
Blanda dem med 1 msk olja, 1 tsk salt och 2 krm peppar.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper eller i en smord ugnssäker form.
Ta upp kycklingbitarna ur marinaden
och lägg dem i en smord ugnssäker form.
Ställ in morötter och kyckling mitt i ugnen
och tillaga i ca 30 min tills kycklingen är genomstekt
och morötterna har fått fin färg.
Strimla salladslöken.
Servera kyckling med morötter, ris eller matvete
och skyn som bildas i formen från kycklingen.
Strö över salladslök.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar