lördag 9 september 2023

Färsfylld zucchini under fetaosttäcke

En vecka har gått sen senaste inlägget med zucchini. Under den veckan har jag och mannen loppat oss på Kreta, mer om den resan kommer inom kort, och när vi kom hem idag fanns fortfarande två fina zucchini kvar i kylen som jag tog och lagade middag av.
Den krämiga oströran gjord på fetaost och creme fraiche blev ett riktigt gott och smakrikt komplement till den färsfyllda zucchinin. Servera med pasta och grönsallad.


4 zucchini
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
400 g nötfärs
2 msk tomatpuré
250 g körsbärstomater
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Strösocker
1 dl hackad färsk basilika
Fetaosttäcke
200 g fetaost
2 dl creme fraiche
Till servering
Pasta
Grönsallad

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
 Dela zucchinin på längden.
Gröp ur innanmätet försiktigt med en sked.
Lämna ca ½ cm kant runtom.
 Färsröra:
Hacka lök och vitlök samt innanmätet från zucchinin.
Lägg åt sidan.
Stek färsen i smör, rör om så den blir grynig.
Tillsätt lök, vitlök, hackad zucchini och tomatpuré.
Låt steka med en stund på medelvärme.
Halvera cocktailtomaterna och vänd ner dem i stekpannan.
Låt puttra en stund.
Smaka av med salt, peppar och en gnutta socker.
Hacka basilikan och vänd ner.
Ugnsbaka den urgröpta zucchinin på en plåt i mitten av ugnen ca 20 min,
tills de mjuknat och fått lite färg.
 Fetaosttäcke:
Smula fetaosten i en skål och vänd samman med crème fraiche.
 Lägg zucchinin i en långpanna eller stor ugnsform.
Fördela färsröran i dem och bred över fetaosttäcket.
Strö över lite svartpeppar över.
Gratinera ca 20 min i mitten av ugnen tills de är gyllene.
Servera med pasta och grönsallad.
 
  
 
 

2 kommentarer:

  1. Låter väldigt gott, men har lite svårt med konsistensen på zucchinin. Kanske en vanesak? Så härligt att semestra på Kreta. Vi har aldrig varit där, bara på Rhodos flera gånger. Ha en fortsatt fin september. Kram Tummelisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kan säkert vänja sig vid att äta det mesta :) Just den här rätten hackar man ju ner zucchinins innanmäte och steker upp med köttfärs och skalet ugnsbakas så det blir mjukt, så det är inte mycket kvar av zucchinins ursprungliga konsistens. Tror det är en bra rätt att börja med om man vill lära sig äta zucchini.
      Kreta är fint men Rhodos är inte så tokigt det heller. Kreta har jag varit två gånger på nu och Rhodos en. Kram Birgitta

      Radera