söndag 15 oktober 2023

Smulpajskladdkaka med äpple och vit choklad

Smulpajskladdkaka med äpple och vit choklad. En kombination mellan kladdkaka och äppelpaj med smuldeg. Servera kakan med vispad grädde.


200 g vit choklad
0,5 citron
200 g smör
1,5 dl strösocker
3 ägg
2 dl vetemjöl
 
Smuldeg
75
g
smör
1 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
1 dl havregryn
1 tsk vaniljsocker

Topping
2
äpplen
0,25 dl strösocker

Gör så här
Smuldeg:
Blanda ihop smör, mjöl,socker,
havregryn och vaniljsocker.
Sätt ugnen på 175°.
Hacka chokladen.
Skölj citronen noga i ljummet vatten.
Riv skalet och pressa ut 1 msk saft.
Smält smöret.
Ta kastrullen åt sidan och tillsätt chokladen.
Rör tills chokladen har smält.
Vispa socker och ägg lätt.
Blanda ner smörblandningen i äggsmeten.
Vänd i mjöl, citronskal och citronsaft.
Häll smeten i en springform
med ett bakplåtspapper i botten, 22–24 cm i diameter.
Topping: Kärna ur äpplena med en äppelurkärnare.
Skiva äpplena tunt, gärna på en mandolin.
Lägg på äppelskivorna i formen i ett cirkel­format mönster.
Strö över socker och sedan smulpajsdegen.
Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 25 min.
Ta ut kakan och låt den svalna.
Låt den stå i kylen i ca 6 tim


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar