Fyll tallriken med kål, rotfrukter och andra grönsaker som ett komplement till kött, fisk och fågel. Jag vill slå ett slag för vikten av att äta varierat för att må som
bäst. Tror det är allt för många som utesluter än det ena, än det andra
från sin kost. Oftast med tanke på att gå ner i vikt. Man ska absolut
tänka på vad man stoppar i munnen, men då är det mer mängden än vad man
äter som man ska fokusera på, tänker jag. Och naturligtvis så måste man
röra på sig. Det man stoppar in i munnen måste på något vis förbrännas. Man måste försöka hitta en motionsform som man trivs med och inte tröttnar på.
Och krångla
inte till matlagningen med att räkna och mäta kalorier. Eller att laga
en sorts mat till dig och annan till övriga familjemedlemmar. Laga samma
men ta mindre portioner. Tallriksmodellen tycker jag är ett bra
riktmärke för en balanserad måltid och behöver
man gå ner i vikt minskar man ner delen med ris, pasta och potatis och
ökar istället mängden grönsaker och rotfrukter. Läs mer om tallriksmodellen på Livsmedelsverket.se
Men i dagens recept är det dock fokus på grönsaker. Proteinet i måltiden står ägget för.
Vi har dock en i familjen som är vegan, så då uteslöt jag ägget för oss alla till middagen igår. Fick äta en extra skiva pålägg på kvällsmackan istället, typ :)
4 portioner
280 g okokt spagetti
2 morötter
2 vitlöksklyftor
2 msk finriven ingefära
2-3 tsk sambal oelek
1 tsk rårörsocker
0,5-1 tsk salt
130 g babyspenat
4 salladslökar
2 ägg
Servering
1 spetskål
Rapsolja till stekning
Lime
Persilja
Gör så här
Koka spagettin och klipp den sedan i småbitar.
Dela spetskålen i klyftor och stek i olja,
salta lätt och lägg åt sidan.
Stek grovrivna morötter, finriven vitlök och ingefära,
sambal oelek, socker och salt i olja ca 2minuter.
Vänd ner spenat och skivad salladslök.
Vispa äggen lätt och vänd ner i pannan.
Stek tills äggen stelnat.
Servera pastan med den stekta spetskålen och lime.
Strössla över klippt persilja.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar