måndag 6 maj 2013

Baka veckans kaka - Kolakakor




Kolakakor
ca 40 st
100 g smör
1 dl socker
1 msk sirap
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
Gör så här
Lägg alla ingredienser i en bunke och
blanda samman till en smidig deg
Rulla ut degen till tre fingertjocka längder,
nästan plåtlånga
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och
platta till dem något
Grädda i 175 grader i mitten av ugnen i 12 minuter
Skär längderna i bitar medan de är varma
Låt svalna på galler och plocka isär

4 kommentarer:

  1. Varför bakar man inte mer småkakor? Så smidigt att ha på lut i frysen. Kolakakor är underbart! :)

    SvaraRadera
  2. Bra fråga! Det tar ju faktiskt inte lång stund att baka en omgång kolakakor och de är ju så mycket godare än köpekakorna på rulle som gärna slinker ner i kundvagnen :)

    SvaraRadera
  3. Det blev inte direkt någon smidig deg, snarare en torr sönderfallande "deg" :( Vad har jag gjort för fel? De är inne i ugnen nu, hur de blev återstår att se.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, vad tråkigt :( knådade du degen något med händerna? När man tar upp degen på bakbordet för att rulla ut degen får man knåda den lite så den håller ihop. För mig självklart som gjort dessa kakor otaliga gånger men jag ska baka dem snarast och skriva ner precis hur jag gör, kanske receptet då blir tydligare och du kan göra ett nytt försök och då lyckas med kolakakorna, som ju är såå goda. Tack för att du skrev och berättade, för det är på så sätt jag kan bli bättre och tydligare när jag skriver ner recepten.

      Radera