Plankstek
4 portioner
4 skivor entrecote (á 200 g)
1 kg potatis (mjölig sort)
0,5 dl mjölk
3 msk smör
1 äggula
4 små tomater
Salt
Peppar
Basilikapesto
2 krukor färsk basilika
1 vitlöksklyfta
25 g pinjenötter
1 dl olivolja
1 krm salt
50 g riven parmesanost
Till servering
Gör så här
Skala och koka potatisen mjuk
Häll av vattnet och pressa potatisen
Rör ner mjölk och smör
Vispa till ett luftigt mos
Rör ner äggulan
Smaka av med salt och peppar
Tillred såsen
Rosta pinjenötterna i het, torr panna
Passa noga, de får inte bli brända
Plocka ner basilikabladen i en mixer tillsammans med
skalad vitlöksklyfta, pinjenötter, olivolja,
salt och peppar
Kör allt till en jämn smet
Blanda till sist ner riven parmesan
Krydda köttet med salt och peppar på båda sidor
Bryn det hastigt i smör ca 30 sekunder på varje sida
Låt köttet vila under ugnsfolie ca 10 min
Lägg köttbitarna på portionsstora ekplankor och
bred basilikapeston över
Spritsa moset runt om
Ställ in plankorna högt upp i ugnen
Gratinera i 250 grader tills potatismoset fått fin, gyllene färg, ca 12 min
Ta ut plankorna och skeda såsen över köttet
Servera genast
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar