lördag 25 januari 2014

17 tips för att slippa slänga överblivna matrester

Enligt livsmedelsverket slänger ett genomsnittligt hushåll mat för 5 300 kronor på ett år, pengar man kunde gjort något annat för. Jag har fått ihop 17 tips för att slippa slänga överblivna matrester och istället spara dessa pengar. 
1- Börja med att göra en rejäl rensning i kyl och frys.
2- Trötta morötter kan rivas ner till en morotskaka.
3- Ostkanter river du ner och fryser in i en burk eller påse för att ta fram vid behov.
4- Frukt som inte ser så kul ut går utmärkt att koka kräm på, t ex äpplen. Skär bort det som ser fult ut, skala och dela i mindre bitar och koka kräm.  Bananer med brunt skal kan du skiva ner, frysa in och sedan använda vid ett senare tillfälle och göra t ex en smoothie på.
5- Har du egna fruktträd så frys in så mycket du kan av det du inte hinner med att ta hand om. Plommon och körsbär kan du frysa in som de är och sedan lätt fiska upp kärnorna när de flyter upp till ytan när du kokar kräm eller marmelad. Rabarber sköljer du och skivar upp i bitar.
6- Woka ledsna grönsaker till t ex kyckling med nudlar och en sweet chili sås.
7- Salsasåsen från gårdagens taccomiddag kan frysas in och sparas tills det blir dags för taccos igen.
8- Tina upp paket som legat en längre tid i frysen och koka en köttgryta. Det färdiglagade kan sedan portioneras upp i nya förpackningar och frysas om.
9-Var noga med att märka upp det du fryser in så du slipper slänga sånt som du inte riktigt vet hur länge det legat och du slipper ta fram och tina fel mat, t ex är det lätt hänt att rabarbern tas fram i tron att det är grytbitar.
10- Planera matlagningen för att slippa köpa för mycket. Innan du går till affären är det bra att i stora drag ha tänkt igenom vad man ska laga för maträtter under en vecka, har tittat i skåpen vad som finns hemma och vad som måste kompletteras. På så sätt slipper du stå i affären och fundera på vad du ska äta, du undviker att få dubbletter av något i skåpen och du har alla ingredienser hemma till maträtterna som ska lagas.
11- När du kommer hem med dina varor från affären är det viktigt att du förvarar maten rätt, mjölk och kött där det är som kallast i kylen och grönsaker där temperaturen är lite högre, och så snart som möjligt delar upp storpack i mindre delar och fryser in.
12- Se till att organisera kyl och frys så de varor som är äldst hamnar längst fram och de nya varorna med längre datum längst in.
13- Mat som blivit över från middagen passar ju utmärkt att ta med som matlåda, du kanske bara behöver komplettera resterna av stroganoffen med pasta eller koka lite extra ris till de överblivna grytresterna. Är det pasta som blev över kan du göra en makaronipudding till middag nästa dag.
14- Vet du att middagsresterna inte kommer till användning redan nästa dag, gör något åt dem på en gång. Portionera upp dem och frys in. Märk med datum och innehåll.
15- Se matrester som en tillgång - gör en plockmåltid och låt alla komponera sin egen middag. Ställ t ex fram fräst bacon, korvar i bitar, pesto i burk, olika salsor, grönsaker, skivad lök, inlagd gurka, ja vad du nu har av slattar som behöver ätas upp och servera nykokt pasta till. 
16- Köp och använd boken 100 sätt att rädda maten som ett uppslagsverk för att på bästa sätt ta vara på dina rester.
17- Till sist, det viktigaste av allt, lita på dina sinnen. Lukta och smaka innan du slänger mat som passerat bäst-före-datumet, ett datum som ofta är satt med god marginal.

2 kommentarer:

 1. Bra tips det där! Vissa av sakerna gör jag och andra inte. Kan alltså absolut bli bättre på det.

  Kram kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan bättra mig på flera punkter jag med, t ex blir en hel del slängt som legat för länge i frysen och frukten blir ibland kvar orörd så länge att jag tillslut inte ens kan koka kräm på den :(
   Men man kan som sagt alltid bli bättre :)

   Radera