torsdag 16 januari 2014

Stekt Saganaki-ost med örter och tortillabröd

Kocken Susanne på Go´kväll tipsade här om dagen på sin blogg om den grekisk hårdosten Saganaki som går att steka. Eftersom jag gärna steker och grillar den grekiska fårosten Halloumi blev jag nyfiken och köpte hem en bit för att testa. Saganaki-osten ska stekas på hög värme, 2,5 minut på varje sida enligt förpackningen. Susanne gjorde som det stod på förpackningen, det gjorde även jag. Susanne skriver att det var fel för man ska vända osten i mjöl före stekning, men jag tyckte osten fick en fin knaprig yta utan mjöl. Det som var svårt var att vända osten i ett stycke för den stekta skorpan och den smälta osten liksom gled isär och delade på sig. Färdigstekt så var det två knapriga ytor med härlig smält ost emellan. Jag delade osten i mindre bitar och gjorde små klämmor av torillabröd, ost och örtmix gjord på bredbladig  persilja, dill och mynta och pressad citron. Små läckerbitar som passade fint på kvällskvisten i tv-soffan.

 Stekt Saganaki-ost med örter och tortillabröd
4 portioner

300 g saganaki-ost
4 tortillabröd
Örtmix
1 knippa dill
1 liten knippa mynta
1 liten knippa bredbladig persilja
2 dl olivolja
Citronsaft
Salt
Peppar

Gör så här
Lägg osten i het stekpanna utan olja eller smör
Stek 2,5 minut på varje sida, vänd försiktigt
Mixa örterna grovt
Blanda de mixade örterna med olivoljan
Pressa lite citronsaft och blanda i
Krydda med salt och peppar
Lägg en nystekt bit saganaki-ost på ett tortillabröd,
tillsammans med örtmix
Rulla ihop och servera 
Örtmixen som blir över kan förvaras i en glasburk med tättslutande lock en vecka i kylen 

2 kommentarer:

  1. Saganaki har jag haft ögonen på länge men ännu inte provat. Din beskrivning av hur den blir när man steker gör att jag blir ännu mer bestämd över att jag definitivt måste prova! Låter jättegott att äta den i tortillabröd med annat gott.

    SvaraRadera