söndag 13 juli 2014

En liten aptitretare till förrätt



Brukar du ha förrätt när du bjuder på middag? En liten aptitretare för att få fart på smaklökarna, eller för att hålla gästerna sysselsatta i väntan på maten. Jag brukar i princip bara bjuda på förrätt när det är något särskilt vi firar, typ nyår eller jämn födelsedag. Men visst är det trevligt att få något att tugga på medans man väntar på att maten ska bli klar. Det behöver ju bara vara något litet, som t ex den här gubbröran serverad i ett litet snapsglas, en liten aptitretare som genast sätter igång smaklökarna. Serveras det förrätt tycker jag personligen att den på något sätt ska harmonisera med årstiden och resten av middagen. Gubbröran t ex passar att servera på midsommarfesten, kräftskivan eller påskfesten, då det oftast är fisk och skaldjur  på menyn, medans en het tomatsoppa däremot passar bättre på halloweenfesten, när det är ruggigt och kallt ute och man gärna vill ha något värmande.
Har du någon favoritförrätt som du ofta bjuder på? Som passar både som mingel och festmat. Har redan börjat tänka till kring sonens student nästa år, och tänker att vi kanske ska ha något att bjuda gästerna på för att hålla dem lite sysselsatta innan alla är på plats och maten är framdukad. Alla tips tas tacksamt emot :)
Nu till receptet på dagens lilla aptitretare...

Gubbröra i snapsglas
8 portioner

1 burk ansjovisfiléer, 125 g
3 hårdkokta ägg
0,5 finhackad röd lök
2 msk hackad dill
Dekoration
Röd stenbitsrom 
Hackad gräslök
Tunnbröd

Gör så här
Häll av ansjovisen
Hacka den grovt
Skala och hacka äggen 
Blanda ansjovis, ägg, lök och dill
Servera i små glas med rom, hackad gräslök och 
en bit tunnbröd

4 kommentarer:

  1. Verkar jättegott! Jag är inte så värst bra på mat så jag har inga tips att komma med.

    Svar: ja, jag har en liten "cliffhanger" i dag på min blogg, ha ha, förstår att du blir nyfiken...

    SvaraRadera
  2. Jag satsar oftast på dessert men alltid gott med nåt litet att sätta igång smaklökarna med.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, faktiskt har jag oxå ofta dessert, men som sagt inte förrätt. Lite märkligt, borde införa förrätt lite oftare...

      Radera