Dagarna är såå korta nu, och vi behöver verkligen något som muntrar upp i mörkret.
Det kanske inte bara är en slump att vi så här års använder saffran i våra bullar...
Men saffran kan ju användas till så mycket mer än bara lussebullar, därför tänkte jag denna vecka ha ett saffranstema. Först ut är sockrade saffransbullar...
Sockrade saffransbullar fyllda med mandelmassa
24 st
2 tsk kardemummakärnor
2 kuvert saffran
0,5 tsk salt
1 dl strösocker
5 dl mjölk
25 g jäst
100 g rumsvarmt smör
1 ägg
12 dl vetemjöl
200 g mandelmassa
Pensling och garnering
30 g smält smör
1 dl strösocker
Gör så här
Mortla kardemummakärnorna
Tillsätt saffran, salt och lite av sockret
Mortla lite till
Värm mjölken till 37 grader
Häll kryddorna i mjölken
Häll sedan mjölken direkt ner i en bunke med smulad jäst
Rör tills jästen lösts upp
Klicka ner smöret, resten av sockret och ägget
Tillsätt mjölet, lite i taget, under omrörning
Arbeta degen blank, den ska vara ganska lös
Låt jäsa under bakduk minst 1 timme
Häll ut degen på mjölad bänk
Vänd runt med mjölade händer, arbeta inte in för mycket mjöl, då blir de torra
Dela degen i 24 bitar
Skär mandelmassan i 24 bitar
Stick ner i bullarna, nyp till och
lägg dem på den sidan nedåt på en ugnsplåt med bakplåtspapper
Låt jäsa under bakduk i 30 minuter
Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 12 minuter
Låt bullarna svalna något
Pensla med smält smör och rulla i socker
Vill du hellre göra traditionella Lussekatter hittar du det receptet HÄR
och hur du gör en flätad saffranslängd hittar du HÄR
Mums, skicka gärna hit några! ;)
SvaraRaderaSaffran är sååå gott! Har du testat saffranskolapaj? Precis som det låter, saffranskola i en paj! Recept finns på vår blogg.
Önskar dig en fortsatt fin decembervecka!
Blev allt frestad av er saffranskolapaj, och blir det lite tid över i julbestyren så är det inte helt omöjligt att den kommer att avnjutas här i vrån. Kramar till er!
Radera